SEPELVALTIMOIDEN TIETOKONETOMOGRAFIA (TT)

 

Esivalmistelut

 

  • Käytössä olevat lääkkeet voi ottaa normaalisti, mutta mikäli käytössä on metforminia sisältävää diabeteslääkettä, esimerkiksi Eucreas, Glucophage, Janumet, Jentadueto, Komboglyze, Metforem, Metformin, Oramet, Segluromet, Synjardy, Velmetia ja Xigduo   on lääkitys pidettävä tauolla 2 vrk ennen ja 2 vrk jälkeen varjoainekuvauksen. Tästä lyhyestä tauosta ei ole haittaa.
  • Mikäli ohessa on laboratoriolähete (P-Krea), verikokeessa tulisi käydä viimeistään edeltävänä päivänä terveyskeskuksen/keskussairaalan näytteenotossa.
  • 4 tuntia tutkimusta ennen saa syödä vain kevyesti. Kolajuomien, teen ja kahvin juontia sekä tupakointia tulee välttää 4 tuntia ennen tutkimusta.
  • Ilmoittaudu tutkimukseen varattuna aikana Sairaala Novan kuvantamisyksikköön L-lohko 1krs, sisäänkäynti NOVA2.

Yleistä

 

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia tutkittavalta alueelta. Tutkimus suoritetaan makuuasennossa. Kuvauslaitteessa on iso aukko (noin 80 cm), joka on avoin molemmista päistä. Tutkimuksen aikana tulee olla liikkumatta ja noudattaa kovaäänisen kautta tulevia ohjeita. Henkilökunnalla on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys viereisestä huoneesta. Kuvausaika on yleensä lyhyt, mutta esivalmisteluineen käynti kuvantamisyksikössä kestää noin 30 minuuttia – 1 tunti. Yksikössämme kuvataan ajanvarauspotilaiden lisäksi myös kiireellisiä päivystystutkimuksia, jotka saattavat vaikuttaa ajanvarauspotilaiden käynnin kestoon. Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.

 

Tutkimuksen kulku        

Saapuessa mitataan syke ja tarvittaessa sykettä rauhoittamaan röntgenhoitaja antaa teille Diapam tabletin. Lääkkeen annetaan vaikuttaa noin 30 minuuttia ennen kuin tutkimus voi alkaa. Sydämen sykettä seurataan rintakehälle asetetuilla antureilla jotka tutkimuksessa kytketään seurantamonitoriiin. Tarvittaessa sydänlääkäri käy ennen kuvauksen aloittamista antamassa sydämen sykettä laskevaa lääkettä (beetasalpaaja). Juuri ennen varjoaineen ruiskuttamista verenkiertoon, annetaan Nitrosuihke kielen alle.

Varjoaine

Tutkimuksessa käytetään laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka antamista varten laitetaan käsivarren laskimoon muovikanyyli. Varjoaine voi aiheuttaa hetkellistä lämmöntunnetta ja metallista makua suuhun. Varjoaine erittyy munuaisten kautta virtsaan, runsas nesteiden nauttiminen tutkimuksen jälkeen nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä. Jodivarjoaine-yliherkkyydestä tulee ilmoittaa kuvantamisyksikköön ennen tutkimusta.

 

Muuta huomioitavaa

Ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi

Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun.

Jos epäilet olevasi raskaana, ota yhteys lähettävään yksikköön. Tutkimuksen pyytänyt lääkäri harkitsee voidaanko tutkimus suorittaa.

Jos olet yliherkkä jodivarjoaineelle tai mikäli haluat kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 1148 klo 8.00 – 15.00.