Sisäelinbiopsia

 

Sinulle on varattu sisäelimen biopsia-aika Sairaala Novan kuvantamisyksikköön. Toimenpidettä varten sinulle on varattu osastopaikka osastolla__________________________, jossa olet toimenpiteen jälkeen seurannassa tarvittaessa yön yli. Ilmoittaudu osastolle kutsukirjeessä mainittuna aikana. Osastolla saat potilasvaatteet ja vuodepaikan. Potilaskuljettaja vie sinut sängyllä tutkimukseen. Ennen näytteenottoa mitataan verenpaine ja pulssi. Lääkäri paikantaa näytteenottokohdan painamalla ultraäänianturia iholla tai tietokonetomografialeikkeiden avulla ennen toimenpidettä. Lääkäri ottaa neulanäytteen paikallispuudutuksessa halutusta kohdasta. Toimenpiteessä makaat joko selälläsi, vatsallasi tai kyljelläsi riippuen näytteenottokohdasta. Toimenpide kestää noin tunnin.


Tutkimukseen valmistautuminen


Mikäli ohessa on laboratoriolähete (PVK), ottakaa se mukaan käydessäsi viimeistään 3 vrk ennen toimenpidettä verikokeessa oman terveyskeskuksesi tai tai Sairaala Novan Fimlab laboratoriossa. Laboratoriovastaus ei saa olla vanhempi kuin 14 vuorokautta.
Jos  on käytössä verenohennuslääkitys, on INR-arvo kontrolloitava edeltävänä päivänä; arvon on oltava alle 2,0 jotta neulanäyte voidaan ottaa.

Mikäli  käytössäsi on verenohennuslääkitys, esim. Marevan-, Warfarin-, Plavix-, Efient-, Eliquis-, Pradaxa-, Tiklyd- tai Xarelto-lääkitys, on lääkitys keskeytettävä ennen toimenpidettä. Kysykää keskeytysohjeet lähettävästä yksiköstä.

-      ASA-LÄÄKITYS suositellaan tauottamaan vähintään 5 vrk ennen karkeaneulabiopsiaa, jos tauotukselle ei ole esteitä. ASA:n voi yleensä tauottaa, mikäli kyseessä valtimotaudin primääripreventio eli potilaalla ei ole sairastettua valtimotukostapahtumaa 

-      Varmista ASA-taukoasia hoitavalta lääkäriltä.

Käyttämäsi lääkkeet saat ottaa normaalisti, paitsi verenohennuslääkitys lähettävän yksikön ohjeiden mukaisesti

Tutkimusta edeltävänä päivänä vältä kaasua muodostavia ruoka-aineita kuten ruisleipää, herneitä, lanttua, omenaa jne.

Tutkimuspäivänä ole  ravinnotta 4h ennen toimenpidettä!

Jos olet yliherkkä puudutelääkeaineille, mainitkaa tästä henkilökunnalle.

Autolla ajaminen on kielletty sisäelinbiopsian jälkeen toimenpidepäivänä mahdollisen vuotoriskin takia.
Jälkihoito

Näytteenoton jälkeen vointianne ja verenpainettanne seuraillaan vuodeosastolla. Näytteenoton jälkeen olet vuodelevossa neljä (4) tuntia ja tarvittaessa seurannassa näytteenottopäivän tai jopa seuraavaan aamuun saakka. Juoda saat heti toimenpiteen jälkeen, syödä saat kahden (2) tunnin kuluttua toimenpiteestä. Tarvittaessa otetaan keuhkokuva toimenpiteen jälkeen. Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.


Yhteystiedot

Ottakaa yhteyttä kutsukirjeessä näkyvään lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi, mikäli on kysyttävää verenohennuslääkityksen keskeytyksen suhteen tai olet allerginen puuduteaineelle puh. __________________

Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun.

Jos epäilet olevasi raskaana, ottakaa yhteys lähettävään yksikköön. Tutkimuksen pyytänyt lääkäri harkitsee voidaanko tutkimus suorittaa.

Voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön mikäli haluat muuten kysyä jotain tutkimukseen liittyvää puh. (014) 269 3035 ultraääni tai (014) 269 1148 tietokonetomografia klo 8.00 – 15.00.