TIETOKONETOMOGRAFIA-ANESTESIA (TT) AIKUISET JA YLI 1-VUOTIAAT LAPSET

 

Saavu Sairaala Novaan 15 min ennen kutsukirjeessä olevaa aikaa ja ilmoittaudu itseilmoittautumisautomaatilla joka opastaa sinut ensin hoitokeskukseen esivalmisteluja varten. Sieltä sinut ohjataan sovittuna ajankohtana kuvantamiseen tutkimukseen.  Tutkimuksen jälkeen vietetään hetki heräämössä ja kotiin pääsee iltapäivällä.

Tutkimuksen jälkeen ei saa ajaa autolla, koska anestesiassa annetut lääkkeet saattavat alentaa huomiokykyä liikenteessä.

Esivalmistelut

Mikäli ohessa on laboratoriolähete (P-Krea), verikokeessa tulisi käydä viimeistään edeltävänä päivänä terveyskeskuksen/keskussairaalan näytteenotossa.

                      Anestesian vuoksi Teidän on oltava tutkimuspäivän aamuna ravinnotta

                      seuraavan ohjeen mukaan:

Käytössä olevat lääkkeet saa ottaa normaalisti, mutta mikäli käytössä on metforminia sisältävää diabeteslääkettä, esimerkiksi  Eucreas, Glucophage, Janumet, Jentadueto, Komboglyze, Metforem, Metformin, Oramet, Segluromet, Synjardy, Velmetia ja Xigduo   on lääkitys pidettävä tauolla 2 vrk ennen ja 2 vrk jälkeen varjoainekuvauksen. Tästä lyhyestä tauosta ei ole haittaa.

Ei saa nauttia kiinteää ravintoa 6 tuntiin ennen suunniteltua anestesiaa.

Ei saa nauttia nesteitä 2 tuntiin ennen suunniteltua anestesiaa. Tätä ennen kirkkaiden nesteiden nauttiminen vähäisessä määrin on sallittu (= vesi, mehu, jossa ei ole hedelmälihaa). Maitotuotteet eivät ole kirkkaita nesteitä, ei myöskään maito-kahvi.

Lääkkeet voi ottaa suun kautta 1-2 tuntia ennen anestesiaa pienen vesimäärän kanssa (150 ml).

Yleistä

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia tutkittavalta alueelta. Tutkimus suoritetaan makuuasennossa. Kuvauslaitteessa on iso aukko (noin 80 cm), joka on avoin molemmista päistä. Tutkimuksen aikana tulee olla liikkumatta ja noudattaa kovaäänisen kautta tulevia ohjeita. Henkilökunnalla on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys viereisestä huoneesta. Kuvausaika on yleensä lyhyt, mutta esivalmisteluineen käynti kuvantamisyksikössä kestää noin 15 – 30 minuuttia. Yksikössämme kuvataan ajanvarauspotilaiden lisäksi myös kiireellisiä päivystystutkimuksia, jotka saattavat vaikuttaa ajanvarauspotilaiden käynnin kestoon. Tutkimustulokset saat hoitavalta lääkäriltä.

Varjoaine

Tutkimuksessa käytetään tarvittaessa laskimoon annettavaa jodipitoista varjoainetta, jonka antamista varten laitetaan käsivarren laskimoon muovikanyyli. Varjoaine voi aiheuttaa hetkellistä lämmöntunnetta ja metallista makua suuhun. Varjoaine erittyy munuaisten kautta virtsaan, runsas nesteiden nauttiminen tutkimuksen jälkeen nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä. Jodivarjoaineyliherkkyydestä tulee ilmoittaa kuvantamisyksikköön ennen tutkimusta.

Muuta huomioitavaa

Ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi

Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta joudumme perimään erikseen määrätyn maksun.

Jos epäilet olevasi raskaana, ota yhteys lähettävään yksikköön. Tutkimuksen pyytänyt lääkäri harkitsee voidaanko tutkimus suorittaa.

Jos olet yliherkkä jodivarjoaineelle tai mikäli haluat kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 1148 klo 8.00 – 15.00.