RFA-hoito

 

Hoitomenetelmä

RFA on tekniikka, jossa pehmeän suulaen tai nenän limakalvojen kudoksiin aikaansaadaan tarkasti kontrolloitu lämpövaikutus erityisen elektrodin avulla. Kudosten lämpeneminen aiheuttaa arpireaktion. Sen seurauksena kuorsausta tai nenän tukkoisuutta aiheuttava pehmytkudos kiinteytyy.

Toimenpiteen kulku

RFA ei vaadi erityisiä esivalmisteluita. Kipulääkityksen (esim. Burana® 600mg) ottaminen noin tuntia ennen toimenpidettä on suositeltavaa. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa istuma-asennossa. Pehmeä suulaki puudutetaan suihke- ja neulapuudutuksella. Toimenpide on lähes veretön eikä siihen liity merkittävää kipua. Tilanteesta riippuen toimenpiteen yhteydessä voidaan tehdä myös kitakielekkeen eli uvulan katkaisu. Hoidon kokonaiskesto on noin 30 minuuttia, jonka jälkeen vointia seurataan poliklinikalla noin puoli tuntia.

Jälkihoito

Pehmeä suulaki

Hoidon jälkeen suulaki on lievästi turvoksissa ja arka muutaman päivän ajan; myös puhuminen voi olla hankalaa. Kipuun auttaa tavallinen särkylääke. Tarvittaessa voi imeskellä jääpaloja. Toimenpiteeseen ei yleensä liity jälkivuotoja tai muita vakavia komplikaatioita. Toimenpidepäivänä tulee välttää kuumia ruokia ja juomia, fyysistä rasitusta sekä saunomista. Sairasloman pituus on tilanteesta riippuen 2-7 vrk.

Parhaan tehon saavuttamiseksi suositellaan yleensä 2-3 hoitokertaa 6-8 viikon välein.

Nenäntukkoisuushoito

Toimenpidepäivänä tulee välttää kuumia ruokia ja juomia, kovaa fyysistä rasitusta ja saunomista. Nenä tuntuu oudolta ja saattaa olla normaalia tukkoisempi parin viikon ajan. Nenässä voi olla myös hajua ja karstoja. Pientä kipua voi olla muutaman päivän ajan ja tarvittaessa voit ottaa kipulääkettä. Karstoittumista ehkäisemään suositellaan nenän limakalvojen kostuttamista 2-3 kertaa päivässä noin kuukauden ajan säännöllisesti. Hoidon teho tulee esille vasta noin kuukausi toimenpiteen jälkeen. Jälkitarkastus ja mahdollinen uusintakäsittely on kahden kuukauden kuluttua. Sairaslomaa ei yleensä tarvita.

Hoidon seurauksena limakalvojen toiminta vaurioituu hetkelliseksi, minkä vuoksi limakalvojen hoitaminen kostuttamalla on tärkeää. Kostuttamiseen voi käyttää:

     • Humidose® –suihketta
     • Keittosuolaa (keittosuolaa apteekista tai sekoittaen 1 litra puhdasta vettä ja 1 ruokalusikallinen tavallista ruoka- tai merisuolaa)
     • Nenähuuhtelukannua
     • A-vita® –tippoja
     • Nozoil® -suihketta

Tarvittaessa ota yhteyttä

- arkiaikaan klo 9-15 korvatautien poliklinikalle p. 014 269 5766

- ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin osastolle 15 p. 014 269 1015