Raskausdiabeteksen insuliinihoito, pikainsuliini

 Sinulle on aloitettu pikainsuliini, NovoRapid®, hoidoksi raskausdiabetekseen. Pikainsuliini pistetään yleensä juuri ennen ateriaa ja sillä pyritään vaikuttamaan aterioiden aiheuttamaan verensokerien nousuun, usein puhutaan ateriainsuliineista. Ateriainsuliinia käytetään yleensä kaikilla pääaterioilla, joskus vain jollakin tietyllä aterialla.

Käytä insuliinikynää ja pistä insuliini Äitiysyksiköstä saamiesi ohjeiden mukaan. Tutustu myös apteekin lääkepakkauksen mukana tulleeseen ohjeeseen.

Noudata insuliinihoidon aikana raskausdiabeetikon ruokavalio- ja liikuntasuositusta ja seuraa verensokereitasi Äitiysyksiköstä saamiesi ohjeiden mukaan.

 Sinulle on määrätty NovoRapid®-insuliinin aloitusannokseksi ___ .

NovoRapid-insuliinia voidaan käyttää tasa-annoksin tai voit säätää annosta itse aterioiden hiilihydraattimäärien mukaan. Aamupalalle tarvitaan usein suhteessa suurempi annos insuliinia kuin lounaalle ja päivälliselle. Insuliiniannosten säätäminen on yksilöllistä, eikä aina yksiselitteistä. Kysy neuvoa Äitiysyksiköstä jos olet epävarma insuliiniannoksista. Naistentauti- ja äitiysyksikkö p. 014 - 269 1104 klo 8.00 - 15.00.

Insuliinihoito jatkuu synnytykseen asti.

Insuliinihoitoon liittyy riski verensokerin laskemisesta liian matalle. Raskausdiabeetikoilla tämä on harvinaista. Liian matalan verensokerin oireita ovat heikotus, päänsärky, huimaus, vapina, kalpeus ja kylmänhikisyys. Insuliinihoidon aikana kannattaa aina mitata verensokeri jos tulee jollaintavoin huono tai outo olo. Jos verensokeri on alle 4,0mmol/l voit korjata tilanteen juomalla lasin sokerilla makeutettua mehua tai maitoa ja syömällä palan leipää tai banaanin tai kohtuullisen määrän jotain muuta hiilihydraattipitoista.