Raskausdiabeteksen insuliinihoito, pitkävaikutteinen insuliini

Sinulle on aloitettu pitkävaikutteinen insuliini, Protaphane®, hoidoksi raskausdiabetekseen.

Pitkävaikutteinen insuliini pistetään yleensä kerran päivässä, iltaisin ja sillä pyritään vaikuttamaan aamupalaa edeltäviin verensokereihin.

Käytä insuliinikynää ja pistä insuliini Äitiysyksiköstä saamiesi ohjeiden mukaan. Tutustu myös apteekin lääkepakkauksen mukana tulleeseen ohjeeseen.

Noudata insuliinihoidon aikana raskausdiabeetikon ruokavalio- ja liikuntasuositusta ja seuraa verensokereitasi Äitiysyksiköstä saamiesi ohjeiden mukaan.

Sinulle on määrätty Protaphane®-insuliinin aloitusannokseksi ___ yksikköä iltaisin.

Nosta Protaphane-annosta kahdella yksiköllä kolmen päivän välein siihen asti, että verensokerit ennen aamupalaa ovat normaalit. Insuliiniannoksen nostotarve on yksilöllistä, eikä aina yksiselitteistä. Kysy neuvoa Äitiysyksiköstä jos olet epävarma insuliiniannoksen nostamisesta. Naistentauti-ja äitiysyksikkö p.014 - 269 1104 klo 8.00 - 15.00.

Insuliinihoito jatkuu synnytykseen asti.

Insuliinihoitoon liittyy riski verensokerin laskemisesta liian matalalle. Raskausdiabeetikoilla tämä on harvinaista. Liian matalan verensokerin oireita ovat heikotus, päänsärky, huimaus, vapina, kalpeus ja kylmänhikisyys. Insuliinihoidon aikana kannattaa aina mitata verensokeri jos tulee jollaintavoin huono tai outo olo. Jos verensokeri on alle 4,0mmol/l voit korjata tilanteen juomalla lasin sokerilla makeutettua mehua tai maitoa ja syömällä palan leipää tai banaanin tai kohtuullisen määrän jotain muuta hiilihydraattipitoista. Verensokeri on hyvä tarkastaa noin tunti matalan sokerin korjauksen jälkeen kun käytössä on pitkävaikutteinen insuliini.