Raskausdiabeteksen tablettihoito

 

Sinulle on aloitettu tablettihoito raskausdiabetekseen. Lääkkeen vaikuttava aine on metformiini ja usein puhutaan raskausdiabeteksen metformiinihoidosta.

Metformiini laskee verensokeria estämällä maksan sokerituotantoa, hidastamalla sokerin imeytymistä suolistossa ja vähentämällä insuliiniresistenssiä. Metformiini ei lisää riskiä mataliin verensokereihin koska se ei lisää insuliinin eritystä.

Noudata metformiinihoidon aikana raskausdiabeetikon ruokavalio- ja liikuntasuositusta ja seuraa verensokereitasi Äitiysyksiköstä saamiesi ohjeiden mukaan. Naistentauti- ja äitiysyksikkö p. 014 - 269 1104 klo 8.00 - 15.00.

Metformiini-tabletit niellään kokonaisina nesteen kanssa ruokailun yhteydessä tai heti sen jälkeen. Annosta nostetaan alla olevan ohjeen mukaan. Voit jättää annosnoston tekemättä mikäli kaikki verensokerisi ovat normaalit.

  • Aloitusannos 1tbl (500mg) iltapalalla.
  • Lisää 1 tbl aamupalalle kolmen päivän kuluttua.
  • Annosta nostetaan edelleen kolmen päivän välein 1tbl kerrallaan kunnes käytössä on 2 tbl aamulla  ja 2 tbl illalla.  

 

Metformiinihoito tulisi keskeyttää kuumeisen vatsataudin ajaksi, noin vuorokausi ennen suunniteltua synnytystä tai kun supistelujen säännöllisyys ennakoi tulevaa synnytystä.

Metformiinin sivuvaikutuksena voi tulla mm.vatsavaivoja, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta tai ripulia. Oireet voivat olla voimakkaita kun lääkitys aloitetaan, mutta ne yleensä vähenevät hoidon jatkuessa.