Rinnan kokopoisto              

Olet keskutellut lääkärin kanssa rinnan poistosta. Rinnan poistoa suositellaan kun kasvain on suuri, tulehduksellinen, rinnassa on useita erillisiä kasvaimia tai jos rinnan osapoiston jälkeistä sädehoitoa ei voida jostain syystä antaa. 

Ennen leikkausta tulee varata aika hammaslääkäriltä. Hampaat tulee olla hoidetut ja suun limakalvojen kunto tarkastettu ennen kuin mahdolliset leikkauksen jälkeen annettavat solunsalpaaja- eli sytostaattihoidot voivat alkaa (n.4-6 viikkoa leikkauksesta). 

Rintaliivit (kaarituettomat) on hyvä ottaa sairaalaan mukaan. Tällöin on helpompi sovittaa oikean kokoinen kevytproteesi rintaliiveihin sopivaksi. Kaarituki voi painaa leikkaushaavaa. 

Leikkauksen jälkeen

Varhainen liikkeelle lähteminen edistää toipumista leikkauksen jälkeen. Saat kotiutuessa ohjeen yläraajan liikeharjoituksista, joita on hyvä tehdä päivittäin ja laajentaa liikeharjoituksia ohjeiden mukaan. Raskaiden taakkojen kantamista ja nostamista on hyvä välttää neljä viikkoa. 

Haava on pidettävä kuivana kaksi vuorokautta leikkauksesta. Tämän jälkeen voit vaihtaa haavateipin, jos se on likainen. Teippi on syytä ottaa pois, jos haava erittää. Tällöin erittävää aluetta voi suihkuttaa päivittäin ja pitää siinä imevää/hengittävää taitosta.

Leikkausalueelle on voitu asettaa myös haavadreeni eli silikoninen laskuputki, jonka tarkoitus on helpottaa kipua/ turvotusta ja nopeuttaa leikatun alueen paranemista. Saat dreenin hoidosta erilliset ohjeet kotiutuessasi. Dreenin poiston jälkeen leikkausalueelle voi kertyä kudosnestettä. Nestekertymä ilmenee turvotuksena tai kiristyksen tunteena. Kudosnesteen kertymisen ehkäisemiseksi on hyvä käyttää ensiproteesia tai vastaavaa leikkausalueella kompressiovyön alla. Kompression ideana on painaa kudoksia vastakkain, jolloin nesteenkertyminen leikkausalueelle estyisi. Kompressivyön ei ole tarkoitus painaa/hiertää muita alueita. Iho ja kompressiovyön välissä voit pitää esimerkiksi ohutta paitaa. Kompressiota leikkausalueella pidetään ainakin kaksi viikkoa, kontrolliin saakka. 

Kevyen ensiproteesin ja tukivyön saat mukaan kotiutuessasi. Maksusitoumus ja ohjeet silikoniproteesin hankinnasta postitetaan sinulle kotiin noin 3 - 4 viikkoa leikkauksesta. Jos et jostain syystä saa maksusitoumusta kotiin, voit olla yhteydessä kirurgian poliklinikan sihteeriin. 

Lääkärin harkinnan mukaan voidaan aloittaa laskimotukosten ehkäisemiseksi pistettävä lääkehoito, johon saat ohjeet hoitajalta. 

 

Jälkitarkastukset

Sairaala Novan kliinisesti erikoistuneeseen sairaanhoitajaan voit ottaa yhteyttä, jos sinulla on leikkauksen jälkeen ongelmia toipumisessa, haavanhoidossa tai muuta kysyttävää.

Kaksi viikkoa leikkauksesta: kontrolli kirurgian poliklinikan kliinisesti erikoistuneella sairaanhoitajalla. Vastaanotolla tarkistetaan leikkausalue, poistetaan tarvittaessa ompeleet, dreeni ja kertynyt kudosneste leikkausalueelta/kainalosta. Samalla ohjeistetaan haavan - ja arvenhoidossa ja keskustellaan toipumiseen liittyvistä asioita.

Noin kuukausi leikkauksesta: aika syöpätautien poliklinikan syöpätautien lääkärillä. Vastaanotolla lääkäri kertoo tutkimustuloksista ja keskustelee hoidoista kanssasi. Tämän jälkeen hoitaja opastaa sinua valmistautumisessa hoitoihin. Jos sinulle on tehty imusolmukkeiden poisto kainalosta (laajempi kuin vartijaimusolmukkeiden poisto), fysioterapeutti ohjeistaa sinua ja saat ajan fysio-/lymfaterapeutille noin kolmen viikon päähän leikkauksesta.

Liitännäishoitojen jälkeen jatkohoito ja seuranta tapahtuu syöpätautien poliklinikalla. Joskus seuranta voidaan toteuttaa myös terveyskeskuksessa. 

  

Rintasyöpäpotilaan hoitopolku löytyy Sairaala Novan internet sivuilta osoitteesta: www.sairaalanova.fi/rintasyopapotilaanhoitopolku

Liikkuvuusharjoitukset osoitteessa:  Liikkuvuusharjoitukset tästä linkistä

Vertaistukihenkilöä voi tiedustella Keski-Suomen syöpäyhdistykseltä www.keski-suomensyopayhdistys.fi. Vertaistuen tavoitteena on syöpään sairastuneen selviytymisen tukeminen. Vertaistukihenkilö antaa tukea ja voimavaroja, sillä hän on läpikäynyt saman sairauden tai elämäntilanteen. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja tapahtuvat potilaan ehdoilla.

Mihin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä?

  • Omaan terveyskeskukseen
  • Kirurgian poliklinikan sihteeri puh. 014 269 1426 
  • Kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja: arkisin klo 8:00–9:00 puh. 014 269 5449 
  • Kotiutusyksikkö puh. 014 269 1563 
  • Operatiivinen osasto puh. 014 269 1015 
  • Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry puh. 014 3330 220