Rinnan kokopoisto 

            

Rinnan poistoa suositellaan kun kasvain on suuri, tulehduksellinen, rinnassa on useita erillisiä kasvaimia tai jos rinnan osapoiston jälkeistä sädehoitoa ei voida jostain syystä antaa. 

Saadessasi leikkausajan, varaa aika hammastarkastukseen. Hampaat tulee olla hoidetut ja suun limakalvojen kunto tarkastettu ennen kuin mahdolliset leikkauksen jälkeen annettavat hoidot alkavat (n.4-6 viikkoa leikkauksesta). 

Ota omat rintaliivit sairaalaan mukaan (kaarituki voi painaa haavaa). Tällöin on helpompi sovittaa oikean kokoinen kevytproteesi rintaliiveihin sopivaksi.

Leikkauksen jälkeen

Varhainen liikkeelle lähteminen edistää toipumista leikkauksen jälkeen. Saat kotiutuessa ohjeen yläraajan liikeharjoituksista, joita on hyvä tehdä päivittäin. Raskaiden taakkojen kantamista ja nostamista on hyvä välttää neljä viikkoa. 

Haava on pidettävä kuivana kaksi vuorokautta leikkauksesta. Tämän jälkeen voit vaihtaa haavateipin, jos se on likainen. Teippi on syytä ottaa pois, jos haava erittää. Tällöin erittävää aluetta voi suihkuttaa päivittäin ja pitää siinä imevää/hengittävää taitosta.

Leikkausalueelle on voitu asettaa myös haavadreeni eli silikoninen laskuputki, jonka tarkoitus on helpottaa kipua/ turvotusta ja nopeuttaa leikatun alueen paranemista. Saat dreenin hoidosta erilliset ohjeet kotiutuessasi. Dreenin poiston jälkeen leikkausalueelle voi kertyä kudosnestettä. Nestekertymä ilmenee turvotuksena tai kiristyksen tunteena. Kudosnesteen kertymisen ehkäisemiseksi on tärkeä pitää kompressiota leikkausalueella tukivyön alla. Kompression ideana on painaa kudoksia vastakkain, jolloin nesteenkertyminen leikkausalueelle estyisi. Iho ja kompressiovyön välissä voit pitää esimerkiksi ohutta paitaa, jottei se painaisi ihoa. Kompressiota leikkausalueella tulee pitää ainakin kontrolliin saakka. 

Kevyen ensiproteesin ja tukivyön saat mukaan kotiutuessasi. Maksusitoumus ja ohjeet silikoniproteesin hankinnasta postitetaan sinulle kotiin noin 3 - 4 viikkoa leikkauksesta. Jos et jostain syystä saa maksusitoumusta kotiin, voit olla yhteydessä kirurgian poliklinikan sihteeriin. 

Lääkärin harkinnan mukaan voidaan aloittaa laskimotukosten ehkäisemiseksi pistettävä lääkehoito, johon saat ohjeet hoitajalta. 

Jälkitarkastukset

Sairaala Novan kliinisesti erikoistuneeseen sairaanhoitajaan voit ottaa yhteyttä, jos sinulla on leikkauksen jälkeen ongelmia toipumisessa, haavanhoidossa tai muuta kysyttävää.

Noin kaksi viikkoa leikkauksesta: kontrolli kirurgian poliklinikan kliinisesti erikoistuneella sairaanhoitajalla. Vastaanotolla tarkistetaan leikkausalue, poistetaan tarvittaessa ompeleet, dreeni ja kertynyt kudosneste leikkausalueelta. Samalla ohjeistetaan haavan- ja arvenhoidossa ja keskustellaan toipumiseen liittyvistä asioita.

Noin kuukausi leikkauksesta: aika syöpätautien poliklinikan syöpätautien lääkärillä. Vastaanotolla lääkäri kertoo tutkimustuloksista ja keskustelee hoidoista kanssasi. Tämän jälkeen hoitaja opastaa sinua hoitoihin valmistautumisessa. Jos sinulle on tehty kainaloimusolmukkeiden poisto (laajempi kuin vartijaimusolmukkeiden poisto), fysioterapeutti ohjeistaa sinua ja saat ajan fysio-/lymfaterapeutille.

Rintasyöpäpotilaan hoitopolku löytyy osoitteesta: www.sairaalanova.fi/rintasyopapotilaanhoitopolku  

Osoitteesta löydät myös hyödyllisiä linkkejä. 

Liikkuvuusharjoitukset osoitteessa:  Rinnan ja kainaloimusolmukkeiden poiston jälkeen  ja  Rinnan ja vartijaimusolmukkeiden poiston jälkeen

Mihin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä?

Oma terveyskeskus

Kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja: arkisin klo 8:00–9:00 puh. 014 269 5449 

Kotiutusyksikkö puh. 014 269 1563 

Operatiivinen osasto puh. 014 269 1015 

Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry puh. 014 3330 220