Rinnan kokopoisto              

Rintasyövän hoitona leikkaushoitoa, liitännäislääkehoitoa ja sädehoitoa eri tavoin yhdistettynä.

Rinnan poistoa suositellaan, kun kasvain on suuri, rinnassa on useita erillisiä kasvaimia tai jos rinnan osapoiston jälkeistä sädehoitoa ei voida jostain syystä antaa. 

Ennen leikkausta tulee varata aika hammaslääkäriltä. Hampaat tulee olla hoidetut ja suun limakalvojen kunto tarkastettu ennen kuin mahdolliset leikkauksen jälkeen annettavat liitännäishoidot voivat alkaa (n.4-6 viikkoa leikkauksesta). 

Leikkaushoito

Leikkausalueelle on laitettu vahvat sidokset ehkäisemään vuotoa ja turvotusta. Sidokset poistetaan lääkärin ohjeiden mukaan. Leikkauksen jälkeen voit liikkua voinnin mukaan. Kävellessä sinun olisi hyvä pitää selkä suorana, hartiat rentoina ja antaa käsien liikkua vapaasti vartalon vierellä. Leikatun puolen kättä voit käyttää heti kaikissa normaaleissa päivittäisissä toiminnoissa. Hoitaja antaa sinulle lisää ohjeita yläraajan liikeharjoituksista, joita on hyvä tehdä päivittäin. Jos sinulle on tehty imusolmukkeiden poisto kainalosta, fysioterapeutti käy ohjeet lävitse kanssasi.

Leikkausalueelle on yleensä leikkaussalissa laitettu haavadreeni eli laskuputki. Dreenin poisto tapahtuu omassa terveyskeskuksessa tai viimeistään kontrollikäynnillä asiantuntijahoitajan vastaanotolla. Saat erilliset ohjeet kotiutuessasi.

Leikkauksen jälkeen sovitetaan kevyt rintaproteesi, jonka saat mukaasi kotiutuessasi. Hoitajalta saat ohjeet silikonisen rintaproteesin hankinnasta. Maksusitoumus, jolla voit proteesin myöhemmin lunastaa Syöpäyhdistykseltä, postitetaan sinulle kotiin.

Lääkärin harkinnan mukaan sinulle aloitetaan tarvittaessa verisuonitukosten ehkäisemiseksi pistettävä lääkehoito, johon liittyen saat ohjeet hoitajalta.

Asiantuntijahoitaja ja  vertaistukihenkilö

Sairaala Novan asiantuntijahoitajaan voit ottaa yhteyttä, jos sinulla on leikkauksen jälkeen ongelmia toipumisessa tai muuta mieltä askaruttavaa. 

Vertaistukihenkilöä voi tiedustella Keski-Suomen syöpäyhdistykseltäVertaistuen tavoitteena on syöpään sairastuneen selviytymisen tukeminen. Vertaistukihenkilö antaa tukea ja voimavaroja, sillä hän on läpikäynyt saman sairauden tai elämäntilanteen. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja tapahtuvat potilaan ehdoilla.

Jälkitarkastus

Kotiutuessasi saat jälkitarkastusajan asiantuntijahoitajalle. Käynnin yhteydessä leikkausalue tarkistetaan, ompeleet poistetaan ja keskustellaan toipumiseen liittyvistä asioita.

Syöpätautien poliklinikalla, syöpätautien erikoislääkäri kertoo sinulle leikkauksessa poistetun kudoksen kudostutkimuksen (PAD) tulokset sekä jatkohoidoista, jotka sinulle suunnitellaan aloitettavaksi (liitännäishoidot). Annettavia liitännäishoitoja  voivat olla solunsalpaajahoidot, sädehoidot ja hormonihoidot. Solunsalpaajahoidot annetaan yleisimmin kuusi kertaa kolmen viikon välein. Sädehoidon kesto on yleensä 15 kertaa, hoito annetaan kerran päivässä viitenä arkipäivänä viikossa.  

Jos sinulle on tehty kainalon imusolmukkeiden poisto, tapaat myös fysioterapeutin.

Liitännäishoitojen jälkeen jatkohoito ja seuranta tapahtuu Syöpätautien poliklinikalla. Jatkohoitosuunnitelmasta riippuen joissain tapauksissa seuranta voi olla myös terveyskeskuksessa. 

  

 

Rintaleikkauksen jälkeen kotona

 

Leikkaushaavan nesteily

Leikkausalueelle saattaa kertyä kudosnestettä eli seroomaa dreenin poiston jälkeen. Nestekertymä ilmenee turvotuksena tai kiristyksen tunteena. Seroomanesteen kertymisen ehkäisemiseksi saat leikkauksesta kotiutuessasi ensiproteesin ja tukivyön, joita tulee pitää parin viikon ajan ainakin jälkitarkastukseen saakka. Seroomanesteen poisto leikkausalueelta tapahtuu omassa terveyskeskuksessa.

Säännöllisellä kerran kuukaudessa tapahtuvalla omatoimisella rintojen/rinnan tarkkailulla voit tutustua rintoihisi ja näin voit löytää varhain mahdolliset muutokset. Jos havaitset muutoksen rinnassasi, sinun on syytä hakeutua oman lääkärin vastaanotolle, joka ohjaa sinut tarvittaviin jatkotutkimuksiin. Vuotuisen gynekologin käynnin yhteydessä voit pyytää tunnustelemaan myös rintasi.

 

Rintasyöpäpotilaan hoitopolku löytyy Sairaala Novan internet sivuilta osoitteesta: www.sairaalanova.fi/rintasyopapotilaanhoitopolku

 

Mihin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä?

  • omaan terveyskeskukseen
  • Asiantuntijasairaanhoitaja: arkisin klo 8 – 9 p. 014 269 5449
  • Kotiutusyksikkö p. 014 269 1563
  • Operatiivinen osasto p. 014 269 1015
  • Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry, Kilpisenkatu 5 B, 40100 Jyväskylä puh. 014 3330 220