Rinnan (osa)poisto ja kainalon imusolmukkeiden poistoleikkaus

 

Varhainen liikkeelle lähteminen leikkauksen jälkeen, omatoimisesti suoritetut päivittäiset toiminnot ja liikkuvuusharjoitukset edistävät toipumistasi. Heti leikkauksen jälkeen saat käyttää leikatun puolen yläraajaa vapaasti päivittäisten toimien yhteydessä ja nostaa ylös kivun sallimissa rajoissa. Leikkausalueelle asetettu haavadreeni voi aluksi vaikeuttaa yläraajan liikuttelua. Sinun on tärkeää liikkua jo osastolla vointisi mukaan käynnistääksesi leikkauksesta kuntoutumisen. Pidä kävellessä selkä suorana, hartiat rentona ja anna yläraajojen liikkua vapaasti vartalon vierellä.

 

Kohoasento ja liikeharjoitukset

Kohoasento ehkäisee ja vähentää yläraajan turvotusta sekä auttaa rentouttamaan yläraajaa ja niska-hartiaseutua. Kohoasennossa suoritettavat harjoitukset edistävät verenkiertoa ja imunestekiertoa heti leikkauksen jälkeen.

 • Sekä kohoasentoa että liikeharjoituksia tulee jatkaa viikon ajan leikkauksen jälkeen.
Selinmakuulla pidä leikatun puolen yläraaja
kohoasennossa tyynyllä, myös yöllä nukkuessasi.
Kohota ja laske hartioita 10 kertaa. Koukista ja ojenna kyynärniveltä
20 kertaa.
Purista sormet kevyesti nyrkkiin ja ojenna suoriksi 20 kertaa.

 

 

Kuntoutumisohjeita kotiutumisen jälkeen

Kotiuduttuasi voit tehdä tuntemustesi mukaan kevyitä kotitöitä. Pidä taukoja tarvittaessa, mikäli yläraaja väsyy. Vältä edelleen kipua tuottavia yläraajan liikkeitä ensimmäisen viikon ajan leikkauksesta. Vältä yli 3kg painavien raskaiden taakkojen kantamista ja nostamista 4 viikkoa. Vältä saman ajan myös rasittavaa työskentelyä, kuten mattojen tamppaamista, lumen luontia, ruohonleikkuuta ja äkkinäisiä repäiseviä liikkeitä (esim. ison koiran ulkoiluttamista).

 

Liikkuvuusharjoituksia

Seuraavat harjoitukset edistävät ryhdin ja leikatun puolen yläraajan liikkuvuuden palautumista leikkausta edeltäneelle tasolle. Harjoittelua tulee jatkaa säännöllisesti, kunnes olkanivelen liikkuvuus on palautunut ennalleen. Ylläpitävä harjoittelu (1-2 krt/vko) on tämän jälkeen suositeltavaa. Harjoittelu myös lievittää alkuvaiheen haavakireyttä ja vähentää niska-hartiaseudun lihasjännitystä.

 • Harjoittelu aloitetaan viikon kuluttua leikkauksesta. Mikäli sinulla on tuolloin vielä leikkausalueella haavadreeni, aloita harjoittelu sen poistoa seuraavana päivänä.
 • Harjoittele 3 kertaa päivässä. Tee jokainen liike aluksi 5 kertaa ja haavan parantumisen edetessä lisää toistojen määrää 10 kertaan. Pyri lisäämään olkanivelen liikkuvuutta vähitellen, välttäen aiheuttamasta leikkausalueelle voimakasta kipua. Venyttävä/kiristävä tunne on sallittua.
Sormet ristiin, vie etukautta ylös
ja sivukautta alas (seisten selkä
seinää vasten/istuen)
Vuorotellen vie kädet ensin niskan taakse ja sitten selän taakse
ranteista kiinni ottaen (istuen/seisten)
 • Lisää alla olevat harjoitukset edellisten lisäksi kahden viikon kuluttua leikkauksesta:
Selinmakuulla vie kädet niskan taakse,
kyynärpäät kohti kattoa osoittaen. Anna
sitten kyynärpäiden laskeutua alustalle ja
nosta takaisin ylös.
Selinmakuulla vie yläraaja kyynärpää suorana lähelle toista
korvaa toisella yläraajalla avustaen ja tuo takaisin alas.

 

 

Venytysharjoituksia

 • Lisää edellisten lisäksi seuraavat venytykset neljän viikon kuluttua leikkauksesta:
Liu’uta kämmentä seinää pitkin ylöspäin mahdollisimman korkealle. Venytys tuntuu kainalon alueella. Pidä 20-30 sekuntia. Toista 3-5 kertaa. Asetu käyntiasentoon. Nosta käsivarsi ylös esim. ovenkarmia vasten. Kierrä ylävartaloa vastakkaiseen suuntaan. Venytys tuntuu rintalihaksessa. Pidä 20-30 sekuntia. Toista 3-5 kertaa.

 

 

Kylmähoito

Kylmähoitoa voit käyttää leikkauksen jälkeen vähentämään kipua haava-alueella. Tähän sopii esim. pakastevihannespussi tai kaupasta ostettu valmis monikäyttöinen kylmäpakkaus. Pakastimesta otettu kylmäpakkaus kääritään kankaaseen ennen sen laittamista iholle. Kylmähoidon voi toistaa muutaman tunnin välein, 10-15 minuuttia kerrallaan.

 

Liikkuvuusharjoittelu ja sädehoito

Mikäli jatkohoitosuunnitelmaasi sisältyy sädehoito, se saattaa aiheuttaa ihoärsytyksen ja arpikudoksen muodostumisen myötä olkanivelen liikerajoitusta. Tämän vuoksi on erityisen tärkeä suorittaa harjoitukset edellä annettujen ohjeiden mukaisesti myös sädehoidon aikana ja sen päättymisen jälkeen.

 

Liikunta

2 viikon kuluttua leikkauksesta

 • voit lisätä kävelyyn matkaa ja vauhtia
 • voit aloittaa sauvakävelyn ja pyöräilyn
 • voit aloittaa uimisen ja muun vesiliikunnan (mikäli haava on kunnolla parantunut)

4 viikon kuluttua leikkauksesta

 • voit vähitellen aloittaa aktiivisemman ja kuormittavamman liikkumisen. Tällaista liikuntaa on esim. juoksu, hiihto, ryhmäliikunta, kuntosaliharjoittelu, pallopelit ja soutu sekä reipas hyötyliikunta (lumityöt, raskaat puutarhatyöt, marjastus/sienestys).

 

Lihaskuntoharjoittelu

Lihaskuntoharjoittelulla pystyt palauttamaan leikatun puolen yläraajan lihasvoimaa. Voit aloittaa lihasvoimaharjoittelun 1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Aloita kevyesti ja tehosta harjoittelua asteittain vastusta lisäämällä. Yksilöllisen lihasvoimaharjoittelun ohjelman laadintaan voit hakea apua oman terveyskeskuksen fysioterapiasta.

 

Muuta huomioitavaa

On mahdollista, että leikatun puolen kainalossa ja olkavarressa esiintyy eriasteisia tuntomuutoksia. Tämä ei kuitenkaan välttämättä jää pysyväksi tai vaikuta yläraajan toimintaan.

Imusolmukkeiden poiston seurauksena pinnalliset imusuonet voivat vaurioitua aiheuttaen lankamaista kiristystä, jota kutsutaan imusuonikireydeksi. Tyypillisesti tätä voi tuntua yläraajan sisäsivulla.

On tavallista, että leikkausalueella on leikkauksesta johtuvaa ohimenevää turvotusta muutaman viikon ajan. Imusolmukkeiden poistosta johtuva hidastunut imunestekierto voi kuitenkin aiheuttaa pienelle osalle potilaista turvotusta myös myöhäisemmässä vaiheessa kuukausien, jopa vuosien kuluttua leikkauksesta. Seuraavassa on lueteltuna keinoja, joilla voi ehkäistä yläraajan turvotusoireiden kehittymistä:

 • seuraa rasituksen yhteydessä yläraajan oireita, pidä tarvittaessa taukoja
 • suosi liikuntalajeja ja askareita, joissa esiintyy yläraajan pumppaavia ojennus-koukistusliikkeitä
 • pyri välttämään yläraajan ja ylävartalon pitkäaikaista staattista työtä/jännittämistä paikallaan (esim. kantaminen, työskentely yläraajat koholla)
 • vältä liian tiukkaa vaatetusta ja muuta paikallista puristusta hartian/kainalon tai yläraajan alueella (verenpaineen mittaus sekä mahdolliset puristavat korut)
 • huomioi, että pitkäkestoinen lämpö voi lisätä turvotusta

Kainalon imusolmukkeiden poisto voi aiheuttaa imunestekierron häiriön, minkä vuoksi vastustuskyky tulehduksille heikkenee leikatun puolen ylävartalon ja yläraajan alueella.

 • muista kaikki pistokset, rokotukset ja verinäytteet terveestä yläraajasta
 • käytä suojakäsineitä tehtävissä, joissa voi tulla helposti ihorikkoja, haavaumia tai palovammoja
 • hoida leikatun puolen yläraajaan tulleet pienetkin haavat huolella

Mikäli huomaat leikkausalueelle tai yläraajaan tulevan aiemmasta poikkeavaa turvotusta, kuumotusta tai punotusta, ota yhteys lääkäriin.