Rinnan säästävä leikkaus (osapoisto = resektio)

 

Rinnan osapoistossa kasvain poistetaan riittävän laajalta alueelta rinnan ulkonäköä kohtuuttomasti muuttamatta. Leikkauksessa voidaan käyttää myös plastiikkakirurgisia menetelmiä rinnan muotoilemiseksi/korjaamiseksi (= onkoplastinen rintaresektio). Rinnan säästävä leikkaus yhdistettynä sädehoitoon antaa pitkän aikavälin seurannassa samat tulokset kuin koko rinnan poisto. Lääkehoitoja voi tarvita ennen ja jälkeen sädehoidon.

Ota omat rintaliivit mukaan. Rinnan osapoiston jälkeen sinun tulee käyttää kaarituettomia (kaarituki painaa haavaa), tukevia rintaliivejä yötä päivää kahden viikon ajan. Liivien käyttö tukee rintaa, jolloin rinnan kipu ja venytys vähenevät  ja paraneminen nopeutuu.  

Saadessasi leikkausajan, varaa aika hampaiden tarkastukseen. Hampaat tulee olla hoidetut ja suun limakalvojen kunto tarkastettu, ennen kuin mahdolliset leikkauksen jälkeen annettavat liitännäishoidot voivat alkaa (n.4-6 viikkoa leikkauksesta).

Leikkauksen jälkeen

Varhainen liikkeelle lähteminen edistää toipumista leikkauksen jälkeen. Saat kotiutuessa ohjeen yläraajan liikeharjoituksista, joita on hyvä tehdä päivittäin. Raskaiden taakkojen kantamista ja nostamista tulee välttää neljän viikon ajan. 

Haava on pidettävä kuivana kaksi vuorokautta leikkauksesta. Tämän jälkeen voit vaihtaa haavateipin, jos se on likainen. Teippi on syytä ottaa pois, jos haava erittää. Tällöin erittävää aluetta voi suihkuttaa päivittäin ja suojata se imevällä/hengittävällä taitoksella.  

Lääkärin harkinnan mukaan voidaan aloittaa laskimotukosten ehkäisemiseksi pistettävä lääkehoito, johon saat ohjeet hoitajalta.

Jälkitarkastus

Sairaala Novan kliinisesti erikoistuneeseen sairaanhoitajaan voit ottaa yhteyttä, jos sinulla on leikkauksen jälkeen ongelmia toipuimisessa, haavan hoidossa tai muuta kysyttävää.

Noin kaksi viikkoa leikkauksesta: kontrolli kirurgian polklinikan kliinisesti erikoistuneella sairaanhoitajalla. Vastaanotolla tarkistetaan leikkausalue, positetaan tarvittaessa ompeleet, dreenit ja kertynyt kudosneste leikkausalueelta. Samalla ohjeistetaan haavan- ja arven hoidossa ja keskustellaan toipumiseen liittyvistä asioista. 

Noin kuukausi leikkauksesta: aika syöpätautien poliklinikan syöpälääkärillä. Vastaanotolla lääkäri kertoo sinulle tutkimustuloksista ja keskustelee hoidoista kanssasi.Tämän jälkeen hoitaja opastaa sinua hoitoihin valmistautumisessa. Jos sinulle on tehty kainaloimusolmukkeiden poisto (laajempi kuin vartijaimusolmukkeiden poisto), fysioterapeutti ohjeistaa sinua ja saat ajan fysio-/lymfaterapeutille.  

 

Rintasyöpäpotilaiden hoitopolku löytyy Sairaala Novan internet sivuilta osoitteesta: www.sairaalanova.fi/rintasyopapotilaanhoitopolku Osoitteesta löydät myös hyödyllisiä linkkejä. 

Liikkuvuusharjoitukset osoitteessa: Yläraajan liikkuvuusharjoitukset

Mihin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä?

  • Omaan terveyskeskukseen
  • Kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja: arkisin klo 8.00 – 9.00 puh. 014 269 5449
  • Kotiutusyksikkö puh. 014 269 1563
  • Operatiivinen osasto puh. 014 269 1015
  • Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry puh. 014 3330 220