Rinnan säästävä leikkaus (osapoisto = resektio)

 

Rinnan osapoistossa kasvain poistetaan riittävän laajalta alueelta rinnan ulkonäköä kohtuuttomasti muuttamatta. Leikkauksessa voidaan käyttää myös plastiikkakirurgisia menetelmiä rinnan muotoilemiseksi/korjaamiseksi (= onkoplastinen rintaresektio). Rinnan säästävä leikkaus yhdistettynä sädehoitoon antaa pitkän aikavälin seurannassa samat tulokset kuin koko rinnan poisto. Lääkehoitoja voi tarvita ennen ja jälkeen sädehoidon.

Ota omat rintaliivit mukaan. Rinnan osapoiston jälkeen sinun tulee käyttää kaarituettomia (kaarituki painaa haavaa), tukevia rintaliivejä yötä päivää kahden viikon ajan. Liivien käyttö vähentää kipua ja venytystä rinnassa, tukee rintaa ja nopeuttaa haavan paranemista.

Varaa aika hammaslääkäriltä. Hampaat tulee olla hoidetut ja suun limakalvojen kunto tarkastettu ennen kuin mahdolliset leikkauksen jälkeen annettavat tietyt liitännäishoidot voivat alkaa (n.4-6 viikkoa leikkauksesta).

Leikkauksen jälkeen

Leikkausalueen vahvat sidokset ehkäisevät vuotoa ja turvotusta. Sidokset poistetaan lääkärin ohjeiden mukaan. Varhainen liikkeelle lähtö edistää toipumista. Kävellessä on hyvä pitää selkä suorana, hartiat rentoina ja antaa käsien liikkua vapaasti vartalon vierellä. Leikatun puolen kättä saat käyttää heti kaikissa normaaleissa päivittäisissä toiminnoissa (syöminen, hiustenkampaus ym.). Hoitaja antaa sinulle lisää ohjeita yläraajan liikeharjoituksista, joita on hyvä tehdä päivittäin.  

Lääkärin harkinnan mukaan sinulle aloitetaan tarvittaessa verisuonitukosten ehkäisemiseksi pistettävä lääkehoito, johon liittyen saat ohjeet hoitajalta.

Asiantuntijahoitaja ja vertaistukihenkilö

Asiantuntijahoitajaan voit ottaa yhteyttä, jos sinulla on leikkauksen jälkeen kysyttävää haavahoidosta, toipumisesta jne..

Vertaistukihenkilöä voi tiedustella Keski-Suomen syöpäyhdistykseltä. Vertaistuen tavoitteena on syöpään sairastuneen selviytymisen tukeminen. Vertaistukihenkilö antaa tukea ja voimavaroja, sillä hän on läpikäynyt saman sairauden tai elämäntilanteen. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja tapahtuvat potilaan ehdoilla. 

Jälkitarkastus.

Saat jälkitarkastusajan asiantuntijahoitajalle noin kaksi viikkoa leikkauksesta. Tällöin tarkistetaan leikkausalueen paraneminen.

Syöpätautien poliklinikalla lääkäri kertoo sinulle patologian vastaukset (PAD) ja jatkohoitosuunnitelman tarvittavista liitännäishoidoista noin 3-4 viikkoa leikkauksesta. Saat ajasta kirjeen kotiin.

Rintojen tarkkailu

Säännöllisellä kerran kuukaudessa tapahtuvalla omatoimisella rintojen/rinnan tarkkailulla voit löytää varhain mahdolliset muutokset. Jos havaitset muutoksen rinnassasi, on syytä hakeutua oman lääkärin vastaanotolle, joka ohjaa sinut tarvittaviin jatkotutkimuksiin. Vuotuisen gynekologin käynnin yhteydessä voit pyytää tunnustelemaan myös rintasi.

Rintasyöpäpotilaiden hoitopolku löytyy Sairaala Novan internet sivuilta osoitteesta: www.sairaalanova.fi/rintasyopapotilaanhoitopolku

Mihin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä?

  • Oma terveyskeskus
  • Asiantuntijasairaanhoitaja: arkisin klo 8.00 – 9.00 puh. 014 269 5449
  • Kotiutusyksikkö puh. 014 269 1563
  • Operatiivinen osasto puh. 014 269 1015
  • Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry, Kilpisenkatu 5 B, 40100 Jyväskylä puh. 014 3330 220