Rintojen pienennysleikkaus (reductioplastia)

Rintojen pienennysleikkaus tehdään ylisuuriin rintoihin terveydellisin syin. Sairaalassaoloaika on 1-2 vuorokautta.


Leikkaushoito
Leikkauksen jälkeen haavat pidetään kuivana 2 vuorokautta, jonka jälkeen voit mennä suihkuun. Haavat suojataan parin viikon ajan haavateipeillä, joita voit vaihtaa tarpeen mukaan. Yleensä haavoilla on sulavat ompeleet. Jos haavalla on näkyvissä sulavan ompeleen solmuja, voit poistattaa ne noin 3 viikon kuluttua leikkauksesta terveyskeskuksessa. Haavoille voi nousta näkyviin myös syvemmällä olevia sulavia ompeleita, jotka tulee myös poistattaa 3 viikon kohdalla. Ompeleiden poistokohdille mahdollisesti muodostuneet pienet aukileet hoidetaan paikallishoitotuottein.
Jos haava erittää, sinun tulee poistaa teipit ja suihkuttaa haava. Sen jälkeen haava tulee peittää tarttumattomalla haavasidoksella. Saunomista tulisi välttää 2-3 viikon ajan. Uimista suositellaan vasta, kun haavat ovat täysin parantuneet.


Kotona
Voit harrastaa normaalia liikuntaa kuten kävelyä ja pyöräilyä. Rasittumista tulisi välttää 4-5 viikon ajan (esim. raskaat kantamukset ja nostelu).

Tukiliivejä sinun tulee pitää yötä päivää noin 4 viikon ajan leikkauksesta. Neljän viikon ajan sinun tulee nukkua selällään, jolloin leikkausalueelle ei kohdistu painetta. Sairaalasta annettujen tukiliivien sijasta voit käyttää myös muita samalla tavoin rintoja tukevia liivejä esim. urheiluliivejä. Rintojen muotoutuminen lopulliseen muotoonsa kestää noin puolesta vuodesta vuoteen.


Arvet

Nännipihan tunto ja reagointi voivat olla kuukausien ajan alentuneet. Arpien vaaleneminen on yksilöllistä. Lopullinen tulos on arvioitavissa vasta 1-2 vuoden kuluttua, kun arvet ovat kypsyneet. Noin 10-15% potilaista saa arpiin liikakasvua. Tällaisia arpia hoidetaan toimintaterapeutin toimesta arpihoitotuotteilla. Arpihoidoista huolimatta arvet voivat jäädä punoittaviksi, näkyviksi ja kivuliaiksi. Arpihoito tulee aloittaa heti kun arpien paksuuntumista alkaa ilmetä. Arpihoidon tarpeellisuus arvioidaan jälkitarkastuksen yhteydessä poliklinikalla. Mikäli huomaat paksuuntumista jo ennen kontrollia, voit ottaa yhteyttä asiantuntijahoitajaan jo aiemmin.


Jälkitarkastus
Sairausloman pituus on noin 3 viikkoa. Ensimmäinen jälkitarkastus on 2 viikon kuluttua leikkauksesta asiantuntijahoitajan vastaanotolla ja tarvittaessa toinen puolen vuoden kuluttua lääkärin harkinnan mukaan. 


Mihin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä?
· Operatiivinen osasto puh. 014 269 1015
· Omaan terveyskeskukseen
· Asiantuntijahoitaja, arkipäivisin klo 8.00-9.00 puh. 014 269 5449


Rintojen tukiliivit

Mikäli haluat hankkia toiset liivit vaihtoliiveiksi , voit ostaa tukevat urheiluliivit tai voit tilata verkkokaupasta :  

www.medishop.fi