Sädehoito

Puhelin 014 2693538

 

Sädehoito hengitystahdistettuna

 

Sinulle on suunniteltu sädehoito, jonka vuoksi sinulle tehdään rintakehän alueen tietokonetomografiakuvaus. Kuvauksen avulla määritellään sädehoidettava alue ja läheiset tervekudokset (keuhkot ja sydän).

Sydämen ja keuhkojen sädeannosten pienentämiseksi hoito voidaan antaa hengityspidätystekniikalla (DIBH = deep inspiration breath hold).

Tietokonekuvauksen aikana röntgenhoitaja ohjeistaa sinua vetämään keuhkot mahdollisimman täyteen ilmaa ja pidättämään hengitystä. Kuvaus toteutetaan tämän syvän sisäänhengityksen aikana. Jos tämä onnistuu, myös itse sädehoito toteutetaan hengitystahdistettuna jokaisella hoitokerralla. Ennen kuvausta röntgenhoitajat ohjaavat sinua oikeanlaiseen hengitystekniikkaan.

Sädehoidon aikana rintakehän / ylävatsan päällä sinulla on pieni merkkipalikka, jonka liikkumista hengitystahdistusjärjestelmän kamera seuraa. Palikan liikkeen avulla saadaan tietoa hengityksen eri vaiheista. Sädehoidon aluksi harjoitellaan normaalia hengitysrytmiä pyrkien mahdollisimman tasaiseen ja luontevaan hengitykseen. Kun tämä on saavutettu, sinua pyydetään vetämään keuhkot mahdollisimman täyteen ilmaa ja pidättämään hengitystä, hengityspidätyksen tulee kestää alle minuutin. Hengityspidätyksen päättyminen ilmoitetaan sinulle erikseen. Hengityspidätys pyritään toistamaan joka kerta mahdollisimman samalla tavalla ja sitä voidaan harjoitella hoitokäynnillä tarvittaessa useamman kerran.

Mikäli hengityspidätys ei onnistu, tai siitä ei ole lääketieteellistä hyötyä, toteutetaan sädehoito normaalissa hengityksessä. Sädehoito normaalissa hengityksessä ei vaaranna hoidon tavoitteita ja mahdollistaa sädeherkkien elinten riittävän suojaamisen sädehoidon aikana.