Tekonivelleikkaus edellyttää hyvää terveydentilaa

Tekonivelleikkaukseen on valmistauduttava huolellisesti. Kun terveydentilasi on todettu hyväksi leikkausta ajatellen, hoitava lääkärisi tekee lähetteen Keski-Suomen keskussairaalaan kirurgian poliklinikalle. Alla olevien asioiden täytyy olla kunnossa ennen leikkauspäätöstä.

1. Huolehdi pitkäaikaissairauksiesi hoitotasapaino hyväksi.
2. Hoida ihosi kuntoon
3. Hoida suu ja hampaat
4. Huomioi ravitsemus ja painonhallinta
5. Liiku säännöllisesti
6. Huolehdi kivunhoidosta
7. Lopeta tupakkatuotteet
8. Lopeta päihteiden käyttö
9. Tiedosta mielen hyvinvointi ja huolehdi riittävästä unesta
10. Keskustele läheistesi kanssa arjen sujumisesta
11. Huolehdi kotisi esteettömyydestä
12. Harjoittele kyynärsauvoilla kävelyä ja tee liikeharjoituksia

1. Huolehdi pitkäaikaissairauksiesi hoitotasapaino hyväksi.

Pitkäaikaissairauksien hyvä hoitotasapaino auttaa leikkauksen sujumista ja siitä toipumista. Saat omalta terveysasemaltasi ajat sairaanhoitajan ja fysioterapeutin vastaanotoille, joissa selvitetään tämänhetkinen terveydentilasi ja sovitaan tarvittavat lisätutkimukset.

Alla esimerkkejä pitkäaikaissairauksien hoidon tärkeydestä:

Astma/keuhkoahtaumatauti. Hyvä hoitotasapaino varmistaa leikkauksen sujumisen turvallisesti, vähentää leikkausriskejä ja edistää toipumista leikkauksen jälkeen.

  • Lisätutkimukset esim. keuhkojen toimintamittaukset sovitaan sairaanhoitajan kanssa.

Diabetes. Hyvä hoitotasapaino edistää haavan paranemista ja vähentää tulehdusriskiä.

  • Tee säännöllistä verensokeriseurantaa. Jos tulokset poikkeavat sinulle sovituista tavoitearvoista, ota yhteyttä terveysasemallesi, joka vastaa diabeteksesi hoidosta.

Eturauhasen liikakasvu. Miesten eturauhasen liikakasvuun liittyvät virtsaamisvaikeudet on hoidettava ennen leikkausta. Keskustele asiasta hoitavan lääkärisi kanssa.

Ihosairaus ja haavaumat. Akuutti ihotulehdus tai tulehtunut ihottuma on este leikkaukselle. Tulehduksen aiheuttavat bakteerit voivat levitä verenkierron mukana tekoniveleen ja aiheuttaa tekoniveleen tulehduksen.

  • Huolehdi, että ihosi on mahdollisimman hyväkuntoinen ennen leikkausta. Jos ihon kunto pahenee leikkauksen lähestyessä, ota yhteyttä terveysasemallesi.

Reuma. Reumapotilaiden biologisten lääkkeiden käyttö tauotetaan suunnitellusti ennen leikkausta. Tauotuksella pyritään pienentämään tulehdusriskiä.

  • Huolehdi, että reumasi hoitotasapaino on hyvä. Jos sinulla on asiaan liittyen ongelmia, ota yhteyttä reumaa hoitavaan yksikköösi.

Verenpainetauti/sepelvaltimotauti. Hyvä hoitotasapaino varmistaa leikkauksen sujumisen turvallisesti sekä edistää toipumista leikkauksen jälkeen.

2. Hoida ihosi kuntoon

Terve iho on merkittävä suoja tulehduksia vastaan ja sen vuoksi ennen leikkausta ihon tulee olla ehjä. Tekonivelleikkauksen esteenä ovat iholla olevat naarmut, ruvet, finnit, tulehtuneet ihottumat, kynsivallin tulehdukset, säärihaavat sekä varvasvälien haavaumat ja hautumat.

Jalkojen kotihoidoksi riittää pesu, hyvä kuivaus ja kiristämättömät, oikean kokoiset puuvillasukat. Hakeudu sairaanhoitajan tai jalkahoitajan vastaanotolle, jos havaitset iho- tai kynsimuutoksia, joita et pysty hoitamaan itse.

Ennen leikkausta:

  • ihotulehdukset on tarkistettava ja hoidettava
  • tarkasta ja hoida varpaiden välien, nivustaipeiden ja rintojen alusten mahdolliset hautumat ja haavaumat
  • vältä ihon raapimista ja hankaamista
  • vältä ihokarvojen ajoa viikon ajan ennen leikkausta
  • Tarkista ihosi Tarkista ihosi

3. Hoida suu ja hampaat

Hakeudu hammaslääkäriin lääkäriltä saamasi ohjeen mukaisesti. Suu ja hampaat on hoidettava ennen leikkausta. Ikenissä ja muualla suussa (myös hampaattomassa suussa) voi olla piilevänä tulehduspesäkkeitä, joiden havaitseminen vaatii hammaslääkärin tutkimuksen ja mahdollisesti röntgenkuvauksen.

4. Huomioi ravitsemus ja painonhallinta

Kiinnitä huomiota ruokavalioosi syömällä monipuolisesti ja terveellisesti. Huolehdi riittävästä D-vitamiinin, kalsiumin ja proteiinin saannista. Hyvä ravitsemustila edistää paranemista ja vahvistaa vastustuskykyä. Ylipaino tai vajaaravitsemus lisää leikkausriskejä ja hidastaa toipumista sekä lyhentää tekonivelen käyttöikää.

Ruokavalioneuvontaa ja apua painonhallintaan saat terveysaseman sairaanhoitajalta tai ravitsemusterapeutilta. Erilaisista liikuntaryhmistä saat tietoa fysioterapeutilta.

Omega-3-rasvahappoa sisältävät valmisteet ja muut luontaistuotteet tulee lopettaa kaksi kuukautta ennen leikkausta. Omega-valmisteet lisäävät verenvuotoa leikkauksessa.

5. Liiku säännöllisesti

Hyvä yleis- ja lihaskunto helpottavat nivelrikon oireita, ylläpitävät lihaskuntoa, nivelliikkuvuutta sekä vilkastuttavat verenkiertoa ja edistävät tekonivelleikkauksesta kuntoutumista. Liiku monipuolisesti ja säännöllisesti.

Pyri lisäämään liikuntaa vähitellen. Käytä kipulääkettä harjoittelun helpottamiseksi. Mikäli nivel turpoaa ja kipeytyy merkittävästi, muuta harjoittelua nivelen rauhoittumisen ajaksi. Ohjausta harjoitteluun saat terveysaseman fysioterapeutilta.

6. Huolehdi kivunhoidosta

Huolehdi riittävästä kivunhoidosta ennen leikkausta. Kylmähoito, liikunta, lepo, apuvälineet ja sinulle suunniteltu kipulääkitys auttavat leikkaukseen valmistautumisessa ja päivittäisistä askareista selviämisessä. Hyvä kivunhoito edesauttaa sinua pitämään yllä aktiivista elämäntapaa. Ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen sinua pyydetään arvioimaan tuntemaasi kipua asteikolla 0–10.

7. Lopeta tupakkatuotteet

Lopeta kaikkien tupakkatuotteiden, myös sähkötupakan, käyttö viimeistään kaksi kuukautta ennen leikkausta.

Tupakointi lisää nukutus- ja leikkausongelmia sekä hidastaa paranemista:

  • lisää veritulppariskiä
  • kasvattaa leikkaukseen liittyvien hengitysongelmien riskiä (x5)
  • hidastaa haavan paranemista ja kasvattaa tulehdusriskiä
  • heikentää elimistön puolustuskykyä kaikkia tulehduksia vastaan
  • hidastaa luutumista

Tupakoinnin lopettaminen:

  • Päätä lopettamispäivä.
  • Hanki tarvittaessa terveyskeskuslääkäriltäsi sopiva korvaushoito tai lääkitys.
  • Pyydä apua ja tukea esim. terveydenhuollosta, perheenjäseniltä, ystäviltä, työkavereilta, vieroitusryhmistä, psykologilta, apteekista tai palvelupuhelimista (maksuton Stumppi-palvelupuhelin 0800148 484 ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16). Löydät tietoa myös esim. osoitteesta www.stumppi.fi.
  • Tiedosta ja tunnista vieroitusoireet, jotka alkavat 2–12 tunnin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta. Oireet ovat vaikeimmat ensimmäisten viikkojen aikana ja voivat kestää 3–4 viikosta kuukausiin.

8. Lopeta päihteiden käyttö

Leikkaukseen ei voi tulla alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Päihteiden käyttö on kielletty 24 tuntia ennen sairaalaan tuloa.

Runsas tai säännöllinen alkoholin tai muiden päihteiden käyttö täytyy lopettaa kaksi kuukautta ennen leikkausta. Jos lopettaminen on vaikeaa tai kaipaat siihen tukea, pyydä apua lopettamiseen oman terveysasemasi päihdehoitajalta.

Päihteiden käytön lopettaminen on tärkeää, sillä

  • alkoholin ja huumeiden yhteisvaikutus käytettyjen lääkkeiden kanssa voi olla vaarallinen
  • päihteiden käyttö altistaa tapaturmille
  • vieroitusoireet vaikeuttavat leikkauksesta toipumista ja kuntoutumista

Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö lisäävät tapaturma-alttiutta myös toipumisaikana.

9. Tiedosta mielen hyvinvointi ja huolehdi riittävästä unesta

Mielen hyvinvointi on voimavara, joka tukee leikkaukseen valmistautumistasi ja kuntoutumistasi. Kivut, muutokset arjessa ja toimintakyvyssä sekä leikkaus saattavat jännittää, pelottaa tai ahdistaa. Keskustele mieltä askarruttavista asioista läheistesi kanssa. Apua saat myös omalta terveysasemaltasi.

Varaa riittävästi aikaa levolle ja unelle. Hyvä ja riittävä yöuni auttaa sinua pysymään vireänä ja toimintakykyisenä sekä edistää toipumistasi tekonivelleikkauksen jälkeen.

10. Keskustele läheistesi kanssa arjen sujumisesta

Kerro läheisillesi sinulle suunnitellusta leikkauksesta, sillä heidän tukensa on ensiarvoisen tärkeä hoidon kaikissa vaiheissa. Suunnitelkaa ja sopikaa yhdessä hyvissä ajoin, miten tulet selviämään kotona leikkauksesta toipumisen aikana. Mieti, millaista apua mahdollisesti tarvitset arkiaskareiden sujumiseksi. Ennakkoon on hyvä miettiä ja sopia, kuka esim. käy kaupassa tai laittaa ruoan ja siivoaa.

Joskus läheisten tukea ei ole mahdollista saada tai läheisten tuki ei riitä. Ota selvää kotikuntasi tarjoamista tukipalveluista. Käänny rohkeasti terveysaseman sairaanhoitajan puoleen; häneltä saat lisätietoa oman asuinalueesi palveluista.

11. Huolehdi kotisi esteettömyydestä

Suunnittele ja toteuta kotisi esteettömyys ennen leikkausta. Kiinnitä huomio valaistukseen, mattojen asetteluun ja lattioiden liukkauteen, jotta voit liikkua kotonasi mahdollisimman turvallisesti myös mahdollisten apuvälineiden kanssa.

12. Harjoittele kyynärsauvoilla kävelyä ja tee liikeharjoituksia

Tekonivelleikkauksen jälkeen tarvitset kyynärsauvat kävelyn tueksi. Opettele kyynärsauvojen avulla kävely jo ennen tekonivelleikkausta. Nouda kyynärsauvat terveysaseman apuvälinepalvelusta. Lainaus on maksutonta, etkä tarvitse lähetettä.

Opettele myös polven liikeharjoitukset, joiden tarkoituksena on ylläpitää liikkuvuutta ja lihasvoimaa.

Katso videot: