Väliaikainen epiduraalinen neuromodulaattori (kipustimulaattori)

 

Yleistä

Sinulle on asetettu selkäydinkanavaan elektrodi, joka on liitetty ulkoiseen väliaikaiseen neurostimulaattoriin. Tämä koestimulaattori lähettää sähköimpulsseja selkäytimeen. Sykäykset tuntuvat kipualueella. Koestimulaattorin tarkoituksena on lievittää kipua. Mikäli koestimulaatiolla saadaan oireisiin riittävästi helpotusta, sinulle voidaan jatkossa asentaa pysyvä stimulaattori ihon alle.

Olethan saanut talomme Selkäydinstimulaattori oppaan, jossa nämä jalisää infoa laitteesta ja toimenpiteestä?

 

Ohjeita kotiin

Vartalostasi lähtevä johto on kiinnitetty ihoosi ompeleella, ettei se pääse liikkumaan. Pidä haavan päällä sidosta, jota vaihdat erityksen tarpeen mukaan.

Selän haavanhoitoa varten saat haavan hoito- ja ompeleiden poisto-ohjeen ennen kotiutumista. Pidä haavat kuivina kaksi (2) vuorokautta. Suihkuun mennessä irrota testijohto koestimulaattorista, jottei se kastu. Taputtele johto kuivaksi ennen kuin kiinnität sen uudestaan koestimulaattoriin. Saunominen ja uinti on kielletty koevaiheen ajan.

Toimenpiteen jälkeen haavakipu on normaalia muutaman päivän ajan. Tulehduskipulääkkeet helpottavat kipua.

Koestimulaattoria voi kantaa mukanaan esim. passi/kännykkäpussukassa tai vastaavassa. Muista pitää aina ohjain lähettyvilläsi. Koeaikana käytä laitetta päällä mahdollisimman paljon, mutta jotta saat selkeän käsityksen kipustimulaattorin vaikutusta ole välillä myös ilman, että se on päällä. Säädä toonisen ohjelman voimakkuutta aina tarpeesi (asennon) mukaan.

Koestimulaation ajaksi saat antibioottikuurin, joka sinun tulee ottaa ohjeen mukaan.

Vältä selkärankaan kohdistuvia voimakkaita ojennuksia, kumartelua, kurkottelua ja kiertoja 6 vko ajan. Pyri suosimaan ergonomisia asentoja ja selkäranka haavan kohdalta mahdollisimman liikkumatta ja suorana.

 

Ennen II-vaiheen toimenpidepäivää

Mieti onko stimulaatio vähentänyt kipujasi? Oletko saanut nukuttua? Pystyisitkö vähentämään kipulääkitystä? Miten selvisit päivittäisistä toiminnoista? Mitä muuta vaikutusta stimulaatiolla oli?

Kipupoliklinikalta tai kirurgian poliklinikalta tavoitat neuromodulaatiohoitajan joka ohjaa laitteen käytössä. Kipustimulaattorin koevaiheen laatikossa on ohjekirjoja mukana, joita voit lukea koevaiheen aikana. Pysyvän generaattorin laiton yhteydessä saat oman ohjekirjan itsellesi.

Ota mukaan toimenpidepäivänä leikkaussaliin kaikki kipustimulaattoriin liittyvät koevaiheen tavarat ja ohjeet. II-vaiheen toimenpidepäivään valmistaudut samoilla ohjeilla kuin I-vaiheen leikkaukseen. Keskustelet silloin lääkärisi kanssa koestimulaattori kokemuksistasi ja stimulaattoripatterin asennuspaikasta.

 

Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulla esiintyy kuumeta, vilunväristyksiä, kipua tai leikkausalueen voimakasta punoitusta. 

Mikäli sinulla on stimulaattorin kanssa käyttöongelmia tai kysyttävää, ota yhteyttä lääkäriisi tai neuromodulaatiohoitajaan; kipupkl 014-269 5358 tai toimenpiteeseen liittyvät tiedustelut 014-269 5205.