VÄLIAIKAINEN SAKRAALINEN NEUROMODULAATIO, testausvaihe

Sinulle on leikkauksessa asetettu väliaikainen sakraalinen neuromodulaattori, joka lähettää sähköimpulsseja ristiluun alueen hermoon. Neuromodulaattori muuntaa hermon toimintaa ja palauttaa normaalia toimintaa alueelle jossa sinulla on oireita. Oireet voivat olla lantionpohjan alueen kipu, virtsankarkailu, ulosteenkarkailu, ummetus tai rakon tyhjentymishäiriö. Testijakson ajan noin 2 viikkoa kannat ulkoista neuromodulaattoria vyöpussissa lantiolla ja pidät päiväkirjaa oireistasi erillisellä kaavakkeella.

HAAVAN HOITO

Pakaran yläosa, sulavat ompeleet

Toimenpiteessä pakaran yläosaan tehtyjen haavojen suojaksi on laitettu haavasidokset, jotka sinun tulee vaihtaa kahden vuorokauden kuluttua toimenpiteestä joko itse tai varaamalla aika omaan terveyskeskukseen. Haava-alueet tulee puhdistaa eritteestä puhtaalla vedellä ja haavasiteitä on vaihdettava päivittäin niin kauan kuin ne erittävät, sen jälkeen ne voi poistaa. Haavoilla on sulavat ompeleet ja sulaminen vie aikaa noin kaksi viikkoa. Toimenpiteen jälkeen voi esiintyä haavakipua muutaman päivä ajan, voit käyttää tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä.

Piuhan ulostuloaukko, ei ompeleita

Ihosta ulos tulevan testipiuhan aukolla ei ole ompeleita. Piuha on kiinnitetty haavasidoksella ihoon huolellisesti kiinni, jottei piuha pääse liikkumaan. Sidos on vaihdettava kahden vuorokauden päästä asennuksesta. Piuhan ulostuloaukko erittää kirkasta kudosnestettä ja sidoksen vaihto on tehtävä tarpeen mukaan. Piuhan huolellinen teippaaminen ihoon on tärkeää, ettei se jää roikkuessaan mihinkään kiinni.

                                    undefined

                                       undefined

RAJOITUKSET

Vältä testipiuhan asettamisesta alkaen 4 viikkoa ristiluun alueen voimakkaita kiertoja, raskaita nosteluja, sekä fyysistä kovaa rasitusta. Testijakson aikana ei voi mennä saunaan tai uimaan.

SUIHKUSSA KÄYNTI

Voit käydä suihkussa kahden vuorokauden kuluttua toimenpiteestä, niin, että poistat kaikki haavasidokset varoen, poistossa ei saa käyttää saksia. Suojaa testilaite ja testipiuha muovipussilla tai muovikelmulla. Vettä saa valua haava-alueille, suihkun jälkeen kuivaa haava-alueet painelemalla ne puhtaalla pyyhkeellä ja aseta haavasidokset.

TESTAUSVAIHEEN LOPPUMINEN

Saat kotiutumisvaiheessa ajanvarauksen poliklinikkakontrolliin lantionpohjayksikköön, jossa testipiuha katkaistaan ihon pinnalta. Väliaikainen ihon sisällä oleva elektrodi ja piuha, sekä liitoskappale jäävät omille paikoilleen odottamaan mahdollisen pysyvän tahdistimen asettamista tai poistamista varten. Piuhan katkaisun jälkeen täytät vielä kaksi viikkoa oirepäiväkirjaa jonka lähetät meille palautuskuoressa. Tämän jälkeen saat soittoajan lääkärille ja päiväkirjojen perusteella tehdään päätös pysyvän laitteen laitosta tai testipiuhan poistosta.

PYSYVÄN NEUROMODULAATTORIN LAITTO/TESTIPIUHAN POISTO

Pysyvän neuromodulaattorin laitto tapahtuu noin 1-2 kk:n kuluttua testausvaiheen loppumisesta ja tätä varten tulet saamaan erillisen kutsun päiväkirurgiseen toimenpiteeseen. Testipiuhan poisto, jos pysyvää laitetta ei tule, tapahtuu polikliinisella käynnillä ja siihen sinulle lähetetään erillinen kutsu.

MIKÄLI SINULLE TULEE KYSYTTÄVÄÄ tai haavassa on verenvuotoa, joka ei lakkaa, haava aukeaa, haavassa on voimakasta kipua, kuumotusta, turvotusta tai punoitusta, siteen läpi tulevaa pahanhajuista vuotoa tai sinulle nousee kuume ota yhteys arkisin lantionpohjayksikön sairaanhoitajaan p. 014 2693420/2693520 tai päivystysaikana omaan päivystykseen.