Vartijaimusolmukkeen gammakuvaus (rintarauhanen)

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen tarkoitus on paikantaa rintarauhasen kasvaimeen yhteydessä oleva imusolmuke (vartijaimusolmuke) sekä mahdolliset rintalastan alaiset imusolmukkeet. Kuvauksella ei selvitetä syövän mahdollista levinneisyyttä.  

Tutkimukseen valmistautuminen

Vartijaimusolmukkeen gammakuvaus ei vaadi etukäteen valmistautumista. Jos olet menossa leikkaukseen, noudata siihen saamiasi valmistautumisohjeita.

Raskaana oleville tutkimusta ei tehdä. Imetyksestä on pidettävä taukoa 13 h. Tauon aikana kertynyt maito on hävitettävä.

Tutkimuksen kulku

Tutkimusaine annetaan pistoksena rintarauhaseen joko isotooppilaboratoriossa tai kuvantamisen yksikössä. Tutkimusaineesta ei tule sivuvaikutuksia.

30 minuutin - 3 tunnin kuluttua pistoksesta suoritetaan kuvaus gammakameralla isotooppilaboratoriossa. Kuvaus tehdään selin makuulla sekä etu- että sivusuunnista. Tarkemman kuvausajan saat hoitajalta tutkimusaineen pistämisen yhteydessä.

Tutkimuksen kesto

Tutkimusaineen pistäminen vie aikaa vain muutaman minuutin ja kuvaus kestää noin puoli tuntia.

Tutkimuksen jälkeen

Säteilevästä tutkimusaineesta johtuen säteilet lievästi ympäristöösi tutkimuspäivän ajan. Lasten sylissä tai vieressä pitämistä yhteensä yli puolen tunnin ajan on vältettävä seuraavaan aamuun asti. Tutkimuspäivänä on vältettävä myös raskaana olevan henkilön lähellä olemista. Kaksi metriä on riittävä etäisyys. Säteily häviää itsestään seuraavaan päivään mennessä.

Tutkimuspaikka

Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset, 1.kerros, Keski-Suomen Sairaala Nova. Sisäänkäynti 2.

Ilmoittaudu tutkimukseen viimeistään 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa 1.kerroksessa L-lohkon itseilmoittautumisautomaatilla.

Jos on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteyttä ma-to klo 7-15 ja pe 7-13 puh. 014 269 1263