Vatsan muotoiluleikkauksen eli abdominoplastian potilasohje

Vatsan muotoiluleikkaukseen päädytään esimerkiksi huomattavan laihtumisen jälkeen, mikäli roikkuvan alavatsan iho aiheuttaa oireita potilaalle. Leikkauksessa poistetaan ylimääräistä ihoa ja rasvakudosta. Myös napa irrotetaan ja siirretään uuteen paikkaan jäljelle jäävään ihoon. Leikkaustapa suunnitellaan yksilöllisesti.

 

Leikkauksen jälkeen

Leikkaus kestää noin 2-3 tuntia. Leikkauksen jälkeen olet heräämöseurannassa, jonka jälkeen vointisi salliessa sinut haetaan vuodeosastolle.

Leikkauksessa vatsan alueelle laitetaan laskuputket eli dreenit, joiden kautta veri ja kudoserite poistuu leikkausalueelta. Dreenit poistetaan tavallisimmin muutaman päivän kuluttua erityksen vähennyttyä. Voit myös kotiutua dreenien kanssa.

Suihkuun voit mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Haavalla olevat irronneet ja eritteiset teipit voi poistaa ja suihkutuksen jälkeen vaihtaa uusiin. Jos haavalta tulee runsaammin eritettä, voit laittaa haavalle suihkutuksen ja kuivauksen jälkeen sidetaitoksen. Koska leikkaushaava on pitkä, sen erittäminen ja hidastunut paraneminen on tavallista. Saunaan ja uimaan voit mennä haavojen parannuttua. Ompeleet voidaan poistaa kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Samalla voidaan katkaista mahdollisesti haavasta nousseiden sulamattomien ompeleiden langat.

Osalla potilaita kudosnestettä erittyy runsaammin. Aluksi se poistuu dreenien kautta, mutta dreenien poiston jälkeen nestekertymiä voidaan joutua tyhjentämään punktoiden neulalla ja ruiskulla. Tämä voidaan tehdä omassa terveyskeskuksessasi.

Leikkauksen jälkeen tukivyötä pidetään 4 viikkoa leikkauksen jälkeen. Haavateippejä olisi hyvä pitää vähintään kahden viikon ajan, mikäli ne eivät aiheuta ihoärsytystä. Haavateipin pito edesauttaa siistimmän arven muodostumista. Lopullinen leikkausarpien vaaleneminen ja pehmeneminen vie kuukausia, kuten myös vatsan lopullisen muotoonsa asettuminen.

Voit kävellä normaalisti heti leikkauksen jälkeen. Vältä kuitenkin raskaita nostamisia ja ponnisteluja 4-6 viikon ajan. Kuuden viikon jälkeen kevyt liikunta on sallittua (uinti, pyöräily, kevyt lenkkeily). Vatsalihaksien maksimaalista kuormittamista suositellaan aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua.

Jälkitarkastus

Kotiutuessa saat ajan polikliiniseen jälkitarkastukseen, joka järjestetään 1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

 

Mihin ottaa tarvittaessa yhteyttä?  Keskussairaalan päivystyksen p.116 117

Keskussairaalaan: Operatiiviset sairaansijat  osasto D6 puh. 014 269 1015

Omaan terveyskeskukseen