Vesikivesleikkaus

 

Vesikives eli hydrocele tarkoittaa kudosnestekertymää kivespussissa kiveksen ympärillä. Yleensä ei ole osoitettavissa selvää syytä sen kehittymiselle. Muita tavallisia nestekertymiä kivespussissa ovat lisäkiveksen siemennestekysta eli spermatocele ja siemennuoran sisällä sijaitseva nestekertymä eli funicocele.

Vesikiveksen hoito aikuisella on tarpeellista, jos se aiheuttaa häiritseviä oireita esim. ison kokonsa takia. Pienet vesikivekset voidaan yrittää hoitaa skleroterapialla, jolloin tyhjennetään neste kiveksestä ja onteloon ruiskutetaan liima-ainetta, jolla estetään ontelon uudelleen täyttyminen. Isommissa vesikivestapauksissa tai alle 40 -vuotiaille potilaille, joille skleroterapiaa ei suositella, voidaan harkita leikkaushoitoa.

Leikkaus tehdään yleensä kivespussin kautta. Kivespussista suljetaan ainoastaan kivespussin iho, johon käytetään sulavia ompeleita. Funicocele–tapauksessa saatetaan leikkaus tehdä myös nivusviillon kautta.

Haavan hoito

Pidä haava puhtaana ja kuivana ensimmäisen vuorokauden ajan, jolloin haavan päälle muodostuu ulkoisilta taudinaiheuttajailta suojaava kerros. Jos haava alkaa vuotaa, lisää uusia sidetaitoksia entisten päälle. Käsitellessäsi haava-aluetta, tee se pestyin ja puhtain kuivin käsin.

Vuorokauden jälkeen voit poistaa sidetaitokset ja tarvittaessa käydä suihkussa.

Saunaan voit mennä viikon kuluttua leikkauksesta.

Kivun hoito             

Kivun oikea hoito edistää leikkauksesta toipumista. Leikkaushaavassa on leikkauksen jälkeen yleensä aina kipua. Kipu on voimakkaimmillaan 2 - 3 ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin lääkitystä suositellaan otettavaksi säännöllisesti annettujen ohjeiden mukaan. Sen jälkeen annostusta voi vähentää tarpeen mukaan.

Lääke tehoaa paremmin, kun se otetaan ennen kuin kipu yltyy voimakkaaksi. Hoidoksi riittää yleensä tavallinen särkylääke (Ketorin ®, Burana® tai jos olette näille allerginen, Panadol® ta Para-Tabs®).                 

Komplikaatiot                   

Kivespussi on löysää kudosta ja pienikin tihkuvuoto saattaa aiheuttaa suuren verenpurkauman eli hematooman kivespussiin. Verenpurkaumatapauksissa potilaalle annetaan hoidoksi antibioottikuuri, jolla pyritään estämään tulehtuminen. Verenpurkauma häviää vähitellen itsestään 3 - 4 viikon kuluessa.

Leikkauksen jälkeiset tulehdukset ovat melko tavallisia, koska kivespussit ovat bakteereita sisältävää aluetta. Potilaalle annetaan yleensä tulehdusta ehkäisevää antibioottia leikkauksen aikana.

 

Ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai päivystysapuun 116 117, jos

                     

-          Kipu haavassa lisääntyy tai on pitkäaikaista

-          Sinulle tulee kuumetta

-          Haavassa on runsasta verenvuotoa

-          Haavassa on kuumotusta, turvotusta tai punoitusta

-          Haava repeää auki