Virtsanjohdinstentin laitto leikkaussalissa

 

Virtsanjohdinstentin tarkoituksena on turvata virtsankulku munuaisesta virtsarakkoon. Yleensä stentti laitetaan virtsanjohtimeen kiven, tukkeuman tai ahtauman vuoksi. Virtsanjohdinstentin pitoaika riippuu sairaudesta, jonka vuoksi se on asennettu.

Virtsajohdinstentti on ontto, muovinen putki, joka asennetaan munuaisaltaan ja virtsarakon välissä olevaan virtsanjohtimeen virtsarakon tähystyksessä.

 

Tähystystoimenpide leikkaussalissa

Toimenpidettä varten sinun on oltava syömättä ja juomatta. Saavu toimenpidepäivän aamuna leikkauspotilaiden vastaanottoon (sisäänkäynti Nova 1, G-lohkon hissillä 3. kerros), josta sinut saatetaan leikkausosastolle. Toimenpide suoritetaan yleisemmin selkäpuudutuksessa. Toimenpiteen jälkeen vointiasi seurataan heräämössä sekä tarvittaessa osastolla. Toimenpiteen jälkeen voit juoda ja syödä normaalisti. Pääset kotiutumaan, kun virtsaaminen onnistuu normaalisti toimenpiteen jälkeen.

 

Toimenpiteen jälkeen

Virtsa voi olla aluksi veristä, mutta muuttuu vähitellen normaalin väriseksi. Toimenpiteen jälkeen voi esiintyä myös tihentynyttä virtsaamistarvetta sekä virtsaamiseen liittyvää kylkikipua. Saatat tuntea pieniä nipistyksiä ajoittain, eteenkin virtsaamisen loppuvaiheessa virtsarakon ja munuaisen seudussa. Nipistykset aiheutuvat stentin painumisesta limakalvoa vasten ja ovat vaarattomia.

Verta voi aika ajoin ilmestyä virtsaan myös kotona. Tällöin on hyvä nauttia nesteitä noin 11/2-2 litraa päivässä. Huomioi kuitenkin muihin sairauksiin mahdollisesti liittyvä nesterajoitus.

Liikkuminen on sallittua voinnista riippuen. Raskasta ponnistelua vaativia urheilulajeja on syytä välttää noin 1-2 viikkoa, sillä ne saattavat aiheuttaa verivirtsaisuutta tai aiheuttaa stentin paikaltaan pois liukumisen. Virtsanjohdinstentti ei rajoita sukupuolista kanssakäymistä, mutta väliaikaista sukupuolisen halun heikkenemistä voi esiintyä. Saunassa ja suihkussa voi käydä normaalisti.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • virtsan mukana tulee runsaasti verta, eikä verenvuoto lopu itsestään
  • ­et saa virtsattua
  • sinulla on virtsatietulehduksen oireita, kuten tiheävirtsaisuutta, kirvelyä tai kuumetta

 

Yhteystiedot

Voit ottaa yhteyttä arkisin kirurgian poliklinikalle p. 014 269 1426 ma-pe klo 9-11 ja 12–14 ja päivystysaikaan Keski-Suomen keskussairaalan päivystysnumeroon 116 117.