Virtsanjohdinstentin laitto poliklinikalla

Virtsanjohdinstentin tarkoituksena on turvata virtsankulku munuaisesta virtsarakkoon. Yleensä stentti laitetaan virtsanjohtimeen kiven, tukkeuman tai ahtauman vuoksi. Virtsanjohdinstentin pitoaika riippuu sairaudesta, jonka vuoksi se on asennettu.

Virtsajohdinstentti on ontto, muovinen putki, joka asennetaan munuaisaltaan ja virtsarakon välissä olevaan virtsanjohtimeen virtsarakon tähystyksessä.

Valmistautuminen

Jos sinulla on verenohennuslääke kuten Marevan, Clopidogrel, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Plavix, Primaspan, Aspirin, Disperin tai vastaava käytössä ja et ole saanut ohjeita tauotuksesta hoitoa suunniteltaessa, ota yhteys hoitavaan yksikköön, katso numero alla.

Toimenpidepäivänä saat syödä ja juoda sekä ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet. Suorita huolellinen alapesu kotona ennen toimenpiteeseen lähtöä.

Toimenpiteeseen liittyvän tulehduksen estämiseksi saat poliklinikalla antibiootin sekä kipulääkkeen.

Toimenpiteen suorittaminen

Ennen toimenpidettä virtsaputken ulkoaukko ympäristöineen puhdistetaan ja virtsaputkeen laitetaan puuduttavaa geeliä. Tämän jälkeen virtsarakkoon viedään ohut tähystin jonka kautta stentti asetetaan paikoilleen.

Toimenpiteen jälkeen sinut ohjataan kuvantamiseen, jossa otetaan röntgenkuva virtsanjohdinstentin sijainnin tarkistamiseksi. Kuvauksen jälkeen palaat vielä poliklinikalle.

Toimenpiteen jälkeen

Virtsa voi olla aluksi veristä, mutta muuttuu vähitellen normaalin väriseksi. Toimenpiteen jälkeen voi esiintyä myös tihentynyttä virtsaamistarvetta sekä virtsaamiseen liittyvää kylkikipua. Saatat tuntea pieniä nipistyksiä ajoittain, eteenkin virtsaamisen loppuvaiheessa virtsarakon ja munuaisen seudussa. Nipistykset aiheutuvat stentin painumisesta limakalvoa vasten ja ovat vaarattomia.

Verta voi aika ajoin ilmestyä virtsaan myös kotona. Tällöin on hyvä nauttia nesteitä noin 11/2-2litraa päivässä. Huomioi kuitenkin muihin sairauksiin mahdollisesti liittyvä nesterajoitus.

Liikkuminen on sallittua voinnista riippuen. Raskasta ponnistelua vaativia urheilulajeja on syytä välttää noin 1-2viikkoa, sillä ne saattavat aiheuttaa verivirtsaisuutta tai aiheuttaa stentin paikaltaan pois liukumisen. Virtsanjohdinstentti ei rajoita sukupuolista kanssakäymistä, mutta väliaikaista sukupuolisen halun heikkenemistä voi esiintyä. Saunassa ja suihkussa voi käydä normaalisti.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos

  • virtsan mukana tulee runsaasti verta, eikä verenvuoto lopu itsestään
  • ­ et saa virtsattua
  • sinulla on virtsatietulehduksen oireita, kuten tiheävirtsaisuutta, kirvelyä tai kuumetta

Yhteystiedot

Voit ottaa yhteyttä arkisin kirurgian poliklinikalle p. 014 269 1426 ma-pe klo 9-11 ja 12–15 ja päivystysaikaan Keski-Suomen keskussairaalan päivystysnumeroon 116 117.