Virtsankarkailun korjausleikkaus

 

Yleistä

Olet tulossa leikkaukseen, jolla korjataan ponnistukseen liittyvää virtsankarkailua. TVT/TVT-O on toimenpide, joka tehdään paikallispuudutuksessa ja kestää yleensä puoli tuntia. Leikkauksessa viedään emättimen kautta asetinpuikolla verkkonauha molemmille puolille virtsaputkea sitä tukemaan. Verkkonauhan asento tarkistetaan toimenpiteen aikana yskäisytestillä. Haavat suljetaan kudosliimalla tai sulavilla ompeleilla, joita ei tarvitse poistaa.

Valmistautuminen leikkaukseen            

Tulet Sairaala Novaan toimenpidepäivän aamuna. Toimenpideyksikkö sijaitsee, Sisäänkäynti Nova 1, G-lohkon hissillä 3. kerros.Ilmoittaudu 3.kerroksessa ITTE ilm.automaatilla. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Sinun tulee olla syömättä ja juomatta klo 24 jälkeen. Käytössäsi olevat lääkkeet voit ottaa kotona pienen nestemäärän kanssa. Toimenpiteeseen on hyvä valmistautua huolehtimalla henkilökohtaisesta hygieniastasi, erityisesti alapesusta.

Kotiutus 

Toimenpiteen jälkeen kolmen tunnin kuluttua sinua kehotetaan käymään ensimmäisen kerran virtsaamassa, jonka jälkeen tarkistamme jäännösvirtsan määrän kertakatetroinnin avulla tai ultraäänellä. Sama toistetaan tarvittaessa 2-3 tunnin kuluttua. Mikäli jäännösvirtsan määrä on alle 200 ml ja vointi on hyvä, pääset kotiin.

Mikäli toipuminen leikkauksesta vaatii, sinut siirretään naistenosastolle jatkoseurantaan.

Kivun hoito

Leikkaushaavoissa on leikkauksen jälkeen usein kipua. Kipu on voimakkaimmillaan 2 - 3 ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin kipulääkitystä suositellaan otettavaksi säännöllisesti annettujen kotihoito-ohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen annostusta voi vähentää tarpeen mukaan.

Lääke tehoaa paremmin, kun se otetaan ennen kuin kipu yltyy voimakkaaksi. Hoidoksi riittää yleensä tavallinen särkylääke (esim. Ketorin, Burana tai Panadol).

Hoito kotona toimenpiteen jälkeen

Haavojen hoidoksi riittää suihkuttelu ilman saippuaa. Kuukauden ajan tulee välttää ammekylpyjä, uimista, tamponin käyttöä ja sukupuoliyhdyntää tulehdusriskin vuoksi. Mikäli kotona tulee tilanne, että et saa normaalisti virtsattua, ota yhteyttä naistentautien poliklinikalle. Virtsankarkailuvaiva voi uusiutua vuosien myötä. Ennaltaehkäisyn kannalta on hyvä jatkaa lantionpohjan lihasten harjoituksia myös leikkauksen jälkeen.

Jälkitarkastus

Varsinaista jälkitarkastusta ei ole. Ongelmissa voit ottaa yhteyttä Naistentautien poliklinikalle kts alla tai omaan terveyskeskukseen.

Sairasloma

Sairasloman pituus on yleensä 5 vrk. Sen jälkeen normaali työnteko on mahdollista.   

 

 

    

Ota yhteyttä

Nämä leikkaukset ovat yleensä hyvin siedettyjä ja leikkauksiin liittyvien ongelmien esiintyvyys on alle 5 % luokkaa.

Mikäli Sinulla esiintyy toimenpiteen jälkeen virtsantulo-ongelmia, tulehduksen merkkejä, kuten kirvelyä virtsatessa, haava-alueen punoitusta, pahanhajuista vuotoa tai lämmönnousua, ota yhteyttä  ensisijaisesti Naistentauti- ja äitiysyksikköön puh. (014) 269 1023 arkisin klo 8-15Päivystysaikana synnytysvastaanotton puh. (014) 269 1204.