Virtsankarkailun korjausleikkaus - polikliininen

 

Yleistä

Olet tulossa leikkaukseen, jolla korjataan ponnistukseen liittyvää virtsankarkailua. TVT-O on toimenpide, joka tehdään paikallispuudutuksessa.Toimenpiteen aikana annetaan suonensisäistä nesteytystä ja kipulääkitystä. Leikkauksessa viedään emättimen kautta asetinpuikolla verkkonauha molemmille puolille virtsaputkea sitä tukemaan. Verkkonauhan oikea asento tarkistetaan toimenpiteen aikana yskäisytestillä. Leikkauksessa tehdään n. 1 cm viillot nivusiin ja n. 2 cm viilto emättimeen virtsaputken alle. Haava suljetaan sulavilla ompeleilla, joita ei tarvitse poistaa. Virtsankarkailu paranee n. 85-90%:lla potilaista.

Valmistautuminen leikkaukseen

Tulet Sairaala Novaan toimenpidepäivän aamuna.Toimenpideyksikkö sijaitsee,Sisäänkäynti Nova1,G-lohkon hissillä 3.kerros. Syömättä ja juomatta olet klo 24 alkaen. Käytössäsi olevat lääkkeet voit ottaa aamulla pienen nestemäärän kanssa. Toimenpiteeseen on hyvä valmistautua huolehtimalla henkilökohtaisesta hygieniasta, erityisesti alapesusta.

Kutsukirjeen mukana saat laboratoriolähetteen virtsanäytteeseen, käy antamassa näyte noin viikko ennen toimenpidettä.

Esilääke

Ota kaksi tuntia ennen toimenpidettä ibuprofeenia 800mg esim: Burana, Ibusal, Ibuxin (2 kpl 400mg tablettia) ja parasetamolia 1g esim: Para-tabs , Panadol (2 tbl 500mg tablettia)

Kotiutus

Toimenpiteen jälkeen vointiasi seurataan kotiutusheräämössä. Kolmen tunnin kuluttua sinua pyydetään käymään ensimmäistä kertaa virtsaamassa, jonka jälkeen jäännösvirtsan määrä tarkistetaan ultraäänitutkimuksella. Mikäli jäännösvirtsan määrä on alle 200ml ja vointisi on hyvä, voit kotiutua. Muutoin arvioimme tilanteen 2-3 tunnin kuluttua uudelleen.

Mikäli toipuminen toimepiteestä vaatii pidempää jatkoseurantaa, tapahtuu se naistenosastolla tai kotiutusheräämössä.

 Autolla ajo on kielletty suonensisäisen kipulääkityksen vuoksi vuorokausi toimenpiteen jälkeen.

Kivun oikea hoito edistää leikkauksesta toipumista

Leikkaushaavoissa on leikkauksen jälkeen usein jonkin verran kipua. Kipu saattaa säteillä myös reisiin päin. Kipu on voimakkaimillaan 2-3 ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin kipulääkitystä suositellaan otettavaksi säännöllisesti annettujen kotihoito-ohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen annostusta voi vähentää tarpeen mukaan.

Lääke tehoaa paremmin, kun se otetaan ennenkuin kipu yltyy voimakkaaksi. Hoidoksi riittää yleensä tavallinen särkylääke (esim. Ketorin, Burana tai Panadol).

Hoito kotona toimepiteen jälkeen

Toimepiteen jälkeen kivunhoito toteutetaan annettujen ohjeiden mukaisesti. Haavojen hoidoksi riittää suihkuttelu ilman saippuaa. Kuukauden ajan tulee välttää ammekylpyjä, uimista, tamponin käyttöä ja sukupuoliyhdyntää tulehdusriskin vuoksi. Mikäli kotona tulee tilanne, että et saa normaalisti virtsattua, voit ottaa yhteytttä naistentautien poliklinikalle. Virtsankarkailuvaiva voi uusiutua vuosien myötä. Ennaltaehkäisyn kannalta on hyvä jatkaa lantionpohjan lihasten harjoituksia myös leikkauksen jälkeen.

Sairausloma

Sairasloman pituus on yleisimmin 5 vuorokautta ja sinä aikana on syytä välttää kovaa rasitusta ja liikuntaa. Sen jälkeen normaalin työnteon ja liikunnan voi aloittaa. Autolla ajoa on syytä välttää ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen haavojen paranemisen turvaamiseksi.

Ota yhteyttä

Nämä leikkaukset ovat yleensä hyvin siedettyjä ja leikkauksiin liittyen ongelmien esiintyvyys on alle 5%. Varsinaista jälkitarkastusta toimenpiteeseen liittyen ei ole.

Mikäli sinulla esiintyy toimenpiteen jälkeen virtsatulo-ongelmia, tulehduksen merkkejä, kuten kirvelyä virtsatessa, haava-alueen punoitusta, pahanhajuista vuotoa tai kuumetta, ota yhteys:

Ensisijaisesti Naistentauti- ja äitiysyksikkö p. 014  269 1023 ma-pe 8.00-15.00

Päivystysaikana Synnytysvastaanotto p. 014  269 1204