Virtsarakon syöpä

Virtsarakon syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 900 miestä ja 300 naista. Yleisin oire on verivirtsaisuus. Muita oireita voivat olla virtsaamiskivut, virtsapakon tunne sekä tihentynyt virtsaamistarve.

Virtsarakon tähystys eli kystoskopia on tärkein tutkimus syövän toteamiseksi ja se tehdään kuljettamalla ohut tähystin virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Varsinainen syöpädiagnoosi varmistuu virtsarakon limakalvolta otetun kudosnäytteen perusteella. Kuvantamistutkimuksilla kartoitetaan syövän mahdollista levinneisyyttä muualle elimistöön.

Virtsarakon syövän hoito höyläysleikkauksella ja huuhteluhoidolla 

Suurin osa todetuista virtsarakon syövistä on limakalvossa olevia pinnallisia kasvaimia. Ne voidaan yleensä poistaa virtsarakon tähystystoimenpiteen yhteydessä höyläämällä. Pinnallisesta rakkosyövästä paranee varsin hyvin, mutta se voi uusiutua. Sairauden seuranta virtsarakon tähystyksen avulla on tarpeen jopa useiden vuosien ajan. Mahdolliset uudet kasvaimet poistetaan tähystyksen yhteydessä.

Mikäli kasvain uusiutuu useasti, voidaan aloittaa rakon sisäinen huuhteluhoito, joka tehdään poliklinikalla. Potilaalle laitetaan virtsaputkea pitkin rakkoon virtsakatetri, jonka kautta rakkoon ruiskutetaan lääkeliuosta. Se sisältää heikennettyjä Calmette – tuberkuloosibasilleja, jotka parantavat rakon omaa vastustuskykyä syöpäsoluja vastaan. 

Pinnallisen rakkosyövän seurantatähystykset tehdään keskussairaalassa joko poliklinikalla tai potilas kutsutaan vuodeosastolle ja tähystystoimenpide tehdään leikkaussalissa. Aluksi seurantatähystys tehdään yleensä noin kolmen kuukauden välein, myöhemmin harvemmin kasvaimen tyypin ja aktiivisuuden perusteella.

Tähystystoimenpide leikkaussalissa

Virtsarakon tähystystä varten sinun on oltava ravinnotta. Saavu toimenpidepäivän aamuna Sairaala Novan toimenpideyksikköön (sisäänkäynti Nova 1, siirry G-lohkon hissillä 3. kerros), jossa ilmoittautuminen viivakoodillisella ajo-, Kela- tai henkilökortilla itseilmoittautumisautomaatilla. Siitä sinut saatetaan leikkausosastolle. Toimenpide suoritetaan yleensä selkäpuudutuksessa ja sen jälkeen vointiasi seurataan ensin heräämössä sekä tarvittaessa vuodeosastolla. Siellä saat juoda ja syödä normaalisti.

Toimenpiteen yhteydessä jätetään joskus virtsarakkoon virtsakatetri, joka poistetaan osastolla joko toimenpidepäivänä tai tähystyksen jälkeisenä päivänä. Katetrin poiston jälkeen virtsatessa saattaa aluksi tuntua kirvelyä. Virtsan mukana voi tulla myös vähän verta tai verihyytymiä muutaman päivän ajan. Runsas nesteen nauttiminen (n. 1,5 – 2 litraa / vrk) on tärkeää virtsarakon huuhtelemiseksi. Pääset kotiin, kun virtsaaminen onnistuu katetrin poiston jälkeen ja yleisvointisi on hyvä.

Jälkihoito

Voit syödä, juoda, ulkoilla ja peseytyä normaalisti. Sinun on vältettävä raskasta työtä, ponnistuksia ja pyöräilyä noin kuukauden ajan. Yhdyntäkielto on noin 2 viikkoa toimenpiteen jälkeen.

Sairasloman pituuden määrittää lääkäri ammatin ja työnkuvan perusteella. Sinulla on mahdollisuus tarvittaessa ottaa yhteyttä syöpäsairaanhoitajaan ja sosiaalihoitajaan. Tupakanpolton lopettaminen on suositeltavaa, koska se altistaa virtsarakon syövälle ja saattaa heikentää hoitojen tehoa. 

Yhteydenotot tarvittaessa

Mikäli sinulle tulee virtsaamisvaikeutta, virtsa muuttuu voimakkaan veriseksi tai nousee kuumetta, ota yhteys:

Keski-Suomen keskussairaalan päivystykseen, puh. 116 117.

www.sairaalanova.fi