Virtsarakon tähystys (kystoskopia)

 

Tutkimuksen tarkoitus

Virtsarakon tähystyksessä rakkoa voidaan tutkia paremmin kuin millään muulla menetelmällä. Virtsarakontähystyksessä tutkitaan tähystimellä sekä virtsaputki että virtsarakko, selvitetään rakon tilavuus ja voidaan ottaa tarvittaessa koepaloja.

 

Tutkimukseen valmistautuminen kotona

Tee huolellinen alapesu, myös esinahan alta. Voit syödä ja juoda normaalisti, mikäli samalla käynnillä ei ole muita tutkimuksia, jotka vaativat ravinnotta olemista.

 

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksessa potilas on tutkimuspöydällä selällään jalat kohotettuna jalkatuille. Alapesun, virtsaputken geelipuudutuksen ja peittelyn jälkeen lääkäri tekee tähystyksen. Tutkimus kestää tavallisesti muutaman minuutin.           

Naiselle tutkimus on lähes kivuton, mutta miehillä pidemmästä virtsaputkesta johtuen, voi tähystimen sisäänvienti aiheuttaa jonkin verran epämiellyttävää tunnetta.

 

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voi esiintyä verivirtsaisuutta, kirvelyä virtsatessa tai tihentynyttä virtsaamistarvetta 1 - 2 vrk ajan. Juo enemmän ensimmäisen vuorokauden aikana ja käy tyhjentämässä rakkoa huolella.

Mikäli oireilu jatkuu pidempään, ota yhteyttä terveyskeskukseen, jolloin voidaan ottaa  virtsanäyte tulehduksen pois sulkemiseksi.

 

Tutkimuspaikka

Kirurgian poliklinikka, Keskussairaala. Mikäli sinulla on kysyttävää, soita sairaanhoitajalle numeroon (014) 269 1426 ma-pe 9 - 11 ja 12 - 14.