Alkuraskauden keskenmeno – yleistietoa potilaalle

Keskenmenon oireet ja hoito

Keskenmenolla tarkoitetaan raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikon päättymistä. Suurin osa niistä tapahtuu alkuraskaudessa ennen 12. raskausviikkoa. Keskenmenot ovat yleisiä, eikä niille usein löydy selitystä. Tavallisin syy on sikiön vakava kromosomipoikkeavuus. Keskenmenoa ei ole voinut aiheuttaa itse. Yksittäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus sujuu yleensä normaalisti. Jopa kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen 60 % todennäköisyydellä seuraava raskaus onnistuu. Toistuvissa keskenmenoissa pariskunnalle voidaan tehdä jatkotutkimuksia kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen.

Keskenmeno voidaan havaita oireiden perusteella alkuraskauden verenvuodon ja kipujen syytä tutkittaessa. Joskus alkuraskauden keskenmeno on alkuun oireeton ja se havaitaan vasta alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa. Joskus kohtu tyhjenee vuodon alettua itsestään, eikä hoitoa tarvita. Kohdun tyhjenemistä voidaan tarvittaessa nopeuttaa lääkkeellisesti tai harvemmin imutyhjennyksellä poliklinikalla tai leikkaussalissa. Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä 1–3 vrk tilanteesta riippuen.

Keskenmenon jälkeen – kehon ja mielen toipuminen

Hoidon onnistuminen varmistetaan 5 viikon kuluttua kotiraskaustestillä. Negatiivinen tulos ja vuodon loppuminen kertovat onnistuneesta hoidosta. Uutta raskautta voi yrittää, kun vuoto on loppunut ja raskaustesti negatiivinen tai viimeistään seuraavien kuukautisten jälkeen. Kuukautiset alkavat noin 4–7 viikon kuluessa. Mikäli raskaustoivetta ei ole täytyy huolehtia ehkäisystä.

Ongelmia keskenmenon hoidon jälkeen esiintyy hoitotavasta riippumatta onneksi harvoin. Jos sinulla on pitkittynyttä tai runsasta verenvuotoa, alavatsakipua, kuumetta tai pahaa hajua jälkivuodossa, tulee olla yhteydessä hoitavaan yksikköön.

Raskauden päättymisen psyykkiset vaikutukset ovat yksilöllisiä. Selviytyminen voi olla henkisesti raskasta. Jos sinulle jäi kysyttävää keskenmenoon liittyen tai kaipaat asiantuntijan apua jaksamiseen, voit olla yhteydessä sinua hoitaneeseen yksikköön, oman alueesi neuvolaan, oman alueen depressiohoitajaan, mielenterveystoimistoon tai seurakuntaan. Kriisikeskus Mobile Jyväskylässä tarjoaa keskusteluapua puhelimitse ja paikan päällä.

 

Yhteystietoja

Naistentauti- ja äitiysyksikkö Sairaala Nova P. 014 269 1023 klo 8-14

Synnytysvastaanotto Sairaala Nova P. 014 269 1204 päivystysaika

Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystys P. 014 266 0149 (24/7) 

Kriisikeskus Mobile P. 044 788 8470 (ma-to 8-20, pe 8-17), Kriisikeskus Mobile Matarankatu 2(D-ovi), Jyväskylä

Suomen Mielenterveysseura - Mieli Kriisipuhelin P. 09 2525 0111 (joka päivä 24/7)

Palveleva puhelin ( ev.lut.seurakunnat) P.0400 221180 ( joka päivä 18-24)