Taksin tilauskäytännöt

Löydät taksitolpat Sairaala Novan edustalta (katso kartta alla). Tarvittaessa taksin tilauksessa auttaa yksikön henkilökunta tai pääaulan info-pisteen henkilökunta.

Kelan suorakorvaamat taksimatkat

Saat Kelasta matkakorvausta, kun matkustat terveydenhuoltoon sairauden tai raskauden vuoksi tai Kelan tai terveydenhuollon järjestämään kuntoutukseen. Jos käytät taksia terveydentilasi vuoksi, tarvitset terveydenhuollon kirjoittaman todistuksen oikeudestasi taksin käyttöön (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

1.1.2022 alkaen asiakkaalla on mahdollisuus valita, kummalta kahdesta palveluntuottajasta Kelan korvaaman matkan tilaa. Keski-Suomen maakunnassa palveluntuottajina toimivat Taksi Helsinki Oy ja Menevä Oy.

Taksin tilaaminen

Taksi täytyy tilata tilausvälityskeskuksesta, jonka kanssa Kela on tehnyt sopimuksen. Jos tilaat taksin muualta, Kela ei voi korvata matkaasi.

Keski-Suomen maakunnassa voit tilata taksin numerosta

0800 414 608 (Taksi Helsinki Oy) TAI
0800 021 83 (Menevä Oy)

Puhelu on maksuton.

Voit tilata taksin heti, kun tiedät, milloin tarvitset kyydin. Tilaa matka kuitenkin viimeistään matkaa edeltävänä päivänä klo 14.00 mennessä.

Ilmoita tilaukseesi liittyvistä muutoksista tai peruutuksesta samaan puhelinnumeroon, josta tilasit taksin.

Samaan kyytiin voi tulla muitakin matkustajia.

Kun tilaat taksin, sinulta kysytään seuraavia matkan järjestämiseen liittyviä tietoja:

  • peruste taksin käytölle (terveydentila tai puutteelliset liikenneolosuhteet)
  • nimi ja henkilötunnus
  • osoite, josta auto noutaa sinut
  • matkan määränpää (esim. sairaala)
  • kellonaika, jolloin sinun tulee olla perillä hoitoyksikössä
  • mahdolliset apuvälineet ja apteekissa käynti
  • mahdollinen saattaja
  • puhelinnumero, josta sinut tavoittaa matkaan liittyvissä asioissa.

Maksat yhdensuuntaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Kela korvaa sen ylittävät kustannukset.

Todistus matkakorvausta varten

Jos asiakkaan terveydentila edellyttää taksikuljetusta, terveydenhuollon ammattihenkilö antaa asiakkaalle todistuksen matkakorvausta varten (SV 67) kertamatkalle, määräajaksi tai toistaiseksi.

Kertamatkaa varten kirjoitetun todistuksen asiakas säilyttää itsellään, koska Kela voi pyytää sitä jälkikäteen. Määräajaksi tai toistaiseksi kirjoitetun todistuksen asiakas toimittaa Kelaan. Jos asiakkaalla on pitkäaikainen todistus Kelassa, ei hän tarvitse erillistä todistusta käynneistään julkisen terveydenhuollon yksiköihin tai Kelan järjestämään kuntoutukseen.

Yksityisen terveydenhuollon käynneistä todistus taksimatkaa varten voidaan antaa vain silloin, kun asiakkaan saama hoito tai asiakkaalle tehty tutkimus on sairausvakuutuslain mukaan korvattavaa.

Lähin taksi, oman kotikunnan taksi vai vakiotaksi

Taksikeskus lähettää asiakkaalle yleensä lähimmän mahdollisen auton. Oikeus vakiotaksin käyttöön on vain sellaisilla henkilöillä, joilla on Kelan vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen päätös, sekä alle 16-vuotiailla yksin matkustavilla lapsilla.

Lisätietoja

Lisätietoja Kelan korvaamista matkoista saat osoitteessa www.kela.fi/matkat ja numerosta 020 692 204.