Sairaalamuseo
Sairaalamuseo tallentaa keskisuomalaisen sairaanhoidon historiaa. Museon näyttelyt kertovat nykyisen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueen sairaaloiden ja niiden edeltäjien vaiheista ensimmäisten piirilääkäreiden ajoista 1820-luvulta nykypäivään. Museon kokoelmat koostuvat esineistä, valokuvista ja arkistoaineistosta. Nykyistä sairaalatoimintaa museo tallentaa dokumentoinneilla.
Näyttelyt
Sairaalamuseo toimii Sairaala Novan yhteydessä Jyväskylässä. Museon ylläpitämät vitriininäyttelyt sijaitsevat Sairaala Novan pääaulassa sekä kuvantamisen yksikön aulatilassa. Näyttelyihin voi tutustua sairaalan aukioloaikana.
Sairaalamuseon verkkonäyttelyitä pääset tutkimaan tästä!
Kokoelmat ja arkistot
Sairaalamuseon kokoelmat koostuvat esineistä, valokuvista ja arkistoaineistosta. Esinekokoelmiin kuuluu hoitolaitteita, instrumentteja, työpukuja ja kalusteita pääosin 1930-luvulta 2020-luvulle. Suurimmat kokoelmat ovat Keski-Suomen keskussairaalasta, Keski-Suomen parantolasta (myöh. Kinkomaan sairaala) ja Ortopediasairaalasta. Osa esineistöstä on saatu yksityisiltä lahjoittajilta. Esinekokoelmissa on yhteensä noin 5800 esinettä.
Kuva-arkistossa on noin 11 000 luetteloitua valokuvaa, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alkuvuosilta. Pääosa kokoelman kuvista liittyy Keski-Suomen keskussairaalaan sekä Keski-Suomen parantolaan. Kuvien joukossa on henkilö- ja rakennuskuvia sekä sairaaloiden ja niiden osastojen toiminnasta kertovia tapahtumakuvia. Suurimman yksittäisen kokonaisuuden muodostavat Keski-Suomen keskussairaalan tilojen ja toiminnan dokumentointikuvat 2010-luvulta.
Arkistoaineisto koostuu mm. sairaanhoitoon ja lääketieteen alaan liittyvistä kirjoista, lehdistä, asiakirjoista ja haastattelunauhoitteista. Vanhimmat lääketiedettä käsittelevät kirjat ovat 1800-luvun lopulta.
Julkaistu 28.10.2021 klo 8.42, päivitetty 5.7.2022 klo 13.59