Syöpätautien tutkimus

Lynch syndrooma -rekisteri

Suomen Lynch syndrooma (LS) tutkimusrekisteri toimii kahdessa paikassa. Keski-Suomen keskussairaalassa on tutkimustoimintaan keskittynyt yksikkö. HYKS:n vatsasairauksien keskuksessa Meilahdessa on LS-potilaiden seurannasta ja uusien sukujen kartoituksesta vastaava yksikkö. LS-rekisterillä on kotisivut (www.lynchsyndrooma.fi) , jotka palvelevat sekä LS-potilaiden että periytyvästä syövästä kiinnostuneiden informaatiokanavana.

Tällä hetkellä LS-rekisteri keskittyy kehittämään verinäytteestä tehtävää syövän varhaisdiagnostiikkaa, selvittämään syövän syntymekanismeja sekä elintapojen vaikutusta syövän ilmaantumiseen LS-potilailla. Osallistumme myös kansainväliseen yhteistyöhön, joka tähtää syöpää ehkäisevän rokotteen kehittämiseen LS-potilaille.

Lue lisää Lynch syndrooma -rekisteristä

Huonoennusteisten syöpien immunoprofilointiprojekti 

Lynch syndroomasta saatua kokemusta on Keski-Suomen keskussairaalan patologialla hyödynnetty myös ei-periytyvien syöpien tutkimuksessa. Olemme lähteneet profiloimaan Keski-Suomessa 2000-2015 (n. 1600 potilasta) hoidettujen suolisyöpäpotilaiden kasvaimissa olevia immuunivastetta sääteleviä tekijöitä. 

Immuunivasteen profiloinnilla pyritään selvittämään uusia syöpäpotilaiden ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä ja eri syöpien soveltuvuutta uusiin immuunivastetta moduloiviin hoitoihin, joilla pyritään lisäämään elimistön kykyä tuhota syntynyt syöpä tai rajoittaa sen kasvua. Nämä jo leikatuilla kasvainaineistoilla tehdyt tutkimukset auttavat validoimaan menetelmiä, joita voitaisiin tulevaisuudessa soveltaa myös uusien syöpäpotilaiden hoitoihin.

Lue lisää huonoennusteisten syöpien immunoprofilointiprojektista

Syöpädiagnostiikan ja -tutkimuksen kehittämisryhmä

Tutkimusryhmä on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin patologian, kirurgian ja onkologian yksiköiden toiminallinen yhteenliittymä, joka tutkii monipuolisesti erilaisia pahanlaatuisia kasvaintauteja ja kehittää niihin liittyvää diagnostiikkaa. Toiminta painottuu mahasuolikanavan kasvaimiin sekä keuhko- ja rintasyöpään, mutta monet yhteistyöhankkeet liittyvät myös muihin kasvainryhmiin.

Lue lisää syöpädiagnostiikan ja -tutkimuksen kehittämisryhmästä