Potilas isotooppitutkimuksessa

Tutkimusaineen anto

Isotooppitutkimuksessa annetaan pieni määrä radioaktiivista tutkimusainetta yleensä kyynärvarren laskimoon. Tutkimusaineesta ei yleensä tule tuntemuksia, se ei väsytä eikä estä autolla ajamista.

Tutkimusaineen annon ja kuvauksen välinen odotusaika

Tutkimusaineen antamisen jälkeen joudutaan joissakin tutkimuksissa odottamaan aineen kertymistä elimistöön ennen kuvausta gammakameralla. Odotusajan pituus vaihtelee eri tutkimuksissa ja voi olla useita tunteja. Sairaalassa olo ei ole välttämätöntä. Lue tarkempi tutkimuksen kulku ja -kesto potilasohjeesta. Huonokuntoisella potilaalla olisi suositeltavaa, että mukana olisi saattaja. Lapsen ottamista isotooppitutkimukseen seuraksi emme suosittele.

Kuvaus gammakameralla

Kuvauksen kesto vaihtelee tavallisesti muutamasta minuutista tuntiin. Kuvauksen aikana on oltava aivan liikkumatta kuvauspöydällä. Gammakamera on kuvauksen ajan hyvin lähellä, jotta saadaan hyviä ja tarkkoja kuvia. Isotooppikuvausta varten ei tarvitse yleensä riisuutua, mutta kello ja korut ym. metalliesineet on poistettava kuvausalueelta.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen tulisi juoda tavallista enemmän nestettä ja tyhjentää virtsarakko useammin, jotta tutkimusaine poistuisi elimistöstä nopeammin. Läheistä kontaktia lapsiin ja raskaana oleviin tulisi välttää tutkimuspäivänä. Lapset välttyvät turhalta säteilyltä, kun heitä ei pidä vieressä tai sylissä pitkiä aikoja (yli puoli tuntia) tutkimuspäivänä. Mikäli on lähdössä ulkomaanmatkalle lähiaikoina, tulee isotooppihoitajalta pyytää todistus tehdystä tutkimuksesta. Tulliasemilla on käytössä radioaktiivisuusmittarit, jotka rekisteröivät mahdollisen tutkimusaineesta aiheutuvan säteilyn.

STUK:n esite: Potilas isotooppitutkimuksissa